ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

27.11.2020 РТС: Још 57 жртава ковида, 7.780 нових случајева заразе

Према последњем пресеку, у Србији је за 24 сата од ковида 19 преминуло 57 особа, што је највећи број нових смртних случајева до сада. Потврђено је још 7.780 случајева заразе коронавирусом.

15:45

Кон: Да сви носе маске, ништа друго нам не би требало

Доктор Кон је навео да све зависи од тога колико се мере поштују.

"Да сви носе маске, ништа друго нам не би требало, могли бисмо и даље да радимо, и да привређујемо, и да живимо, и да сачекамо вакцину", рекао је Кон.

Навео је да подаци показују да се код нас око 60 одсто поштују мере, али да то није довољно.

"Вирус ту пролази и налази свој потенцијал и са таквим проласком", додао је Кон.

15:43

Кон: Јасно да је дошло до преливања из Београда у друга места

Када је реч о новозараженима, Кон је истакао да је дошло до преливања и да се из Београда прелило у друга места – Нови Сад, Крагујевац, Панчево...

"Јасно је да је дошло до тог преливања и сада се може очекивати да ће ударити у тај плафон и да ће ове мере најзад почети да озбиљније делују отприлике у току наредне недеље", објаснио је Кон.

15:42

Кон о гужвама због "црног петка": Није ми јасно како је сада то најзначајније

Одговарајући на питање да ли су могле да се спрече гужве у тржним центрима због "црног петка", Кон каже да су за последице тога директно одговорни они који то организују.

"Немам никакве добре речи о томе и о понашању за тај 'црни петак'. Онај ко организује 'црни петак' директно је одговоран за оно што буду последице", рекао је Кон.

"Ако се поштују мере то би и могло да се прогута, али ако је чињеница да се стварају гужве ношење те одговорности преноси се на оне који су то организовали и на индивидуалну одговорност", поручио је Кон и додао да му није јасно како је сада то најзначаније.

15:38

Кон: Ефекти нових мера биће видљиви за десет дана

На питање када се могу очекивати ефекти нових мера, Кон каже да је то за отприлике десет дана.

"Први ефекти могу да се виде и раније, после седам дана, али након десет дана је реално да се виде ти ефекти", додао је Кон.

15:33

Кон: Цела Србија је практично једна велика болница

Доктор Предраг Кон каже да је у Београду и даље дневно већи број пријема него отпуста из болница и да се то одржава.

Указао је да ће и данас пацијенти који су пред самим излечењем биће измештени у привремене ковид болнице.

"Цела Србија је практично сада једна велика болница и то треба схватити, премештање може да не буде у оквиру истог места", рекао је Кон.

Указао је да је важно да здравствени систем одржи ту еластичност, која је, како каже, фасцинантна.

15:29

Стокић: Никада није било више прегледа и пријема

Директорка Клиничког центра Војводина Едита Стокић рекла је да је у тој здравствој установи хоспитализовано 359 пацијената, што је највише од почетка епидемије. У јединицама интензивне неге је њих 23.

Додала је да никада није било више прегледа и пријема и да је потрошња кисеоника премашила вишемесечну потрошњу.

15:24

У установама социјалне заштитe заражена 922 корисника и 519 запослених

На данашњи дан, у установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих, потврђен је коронавирус код 922 корисника и 519 запослених.

15:23

Заражена 2.434 здравствена радника

Епидемиолог Предраг Кон рекао је на конференцији за новинаре Кризног штаба да је коронавирус потврђен код 2.434 здравствена радника, од тога је њих 66 хоситализовано.

15:12

Највише новозаражених у Београду, следе Нови Сад, Крагујевац, Панчево

Од 7.780 случајева заразе који су потврђени у последња 24 сата највише их је у Београду – 2.033.

Следе Нови Сад са 586 случајева заразе, Крагујевац 396, Панчево 235, Ниш 231, Краљево 199, Чачак 174, Смедерево 145, Суботица 126, Ваљево 123, Бачка Планака и Крушевац по 102, Бор 89, Пожаревац 84, Зрењанин 83, Врање 82, Шабац и Смедеревска Паланка по 80, Параћин 76, Ужице 74, Зајечар 70, док остала места имају мање од 70 новозаражених.

15:00

На респиратору 245 пацијената

У последња 24 сата у Србији су тестиране 22.404 особе, а коронавирус је потврђен код њих 7.780.

Борбу са ковидом 19 изгубило је још 57 људи. Од почетка епидемије од последица заразе преминуле су 1.423 особе.

Хоспитализована је 6.901 особа, а на респиратору је 245 пацијената.

Премијерка Ана Брнабић поручила је да су бројке све лошије, да је цела земља у тешкој епидемијској ситуацији и позвала све да поштују мере.

Директор Инфективне клинике КЦС-а Горан Стевановић изјавио је да ће сви грађани са симптомима заразе убудуће морати прво да се јаве у ковид амбуланте, како би им се тамо урадила дијагностика.

Oни који нису витално угрожени, а дођу у пријемно-тријажне амбуланте без анализа, биће враћени у домове здравља, објаснио је Стевановић.

У циљу ослобађања капацитета у Београду, пацијенти којима се завршава терапија биће пребачени у привремене болнице, изјавио је члан Кризног штаба Мијомир Пелемиш.

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон рекао је да се резултати мера, које су ступиле на снагу у уторак и оних од прошлог уторка, могу очекивати у току наредне две недеље.

"Очекује се да дође до успорења активности вируса, али врло су високи бројеви, тако да ће притисак бити велики. Око средине децембра се може очекивати побољшање у бројевима", истакао је Кон.

На дневном нивоу лабораторија "Ватрено око" у Клиничком центру Србије уради од 2.000 до 2.500 узорака, а резултати се издају у року од 24 сата, навела је Снежана Јовановић, руководилац те лабораторије у КЦС.

 

Извор: РТС

 

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH