ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

22.07.2015 Počela berba kupina

Na teritoriji opštine Bogatić u toku je berba kupina koja je ove godine zasađena na površini od oko 10 hektara. Prinosi su veći od prošlogodišnjih, plod je dobrog kvaliteta, tako da se očekuje prosečan prinos od oko 30 tona po hektaru. Otkupna cena još uvek nije utvrđena, očekuje se da će biti 100 dinara po kilogramu.  Najzastupljenija u našoj opštini je „Čačanska bestrna“, koja je vodeća sorta kupine u Srbiji. Plodovi su veoma krupni (preko 9 gr.), izduženog cilindričnog oblika, sjajno crne boje, dobrog kvaliteta. 

 „Osnovni problem je što još uvek nije razvijen sistem na osnovu koga bi bila  utvrđena okvirna otkupna cena, koja bi bila u skladu sa troškovima proizvodnje i uloženim radom. Proizvođači bi bili zainteresovaniji za ulaganje u proizvodnju kada bi se bar približno znala otkupna cena. Dešavalo se u prethodnom periodu da za predatu malinu isplaćenom sumom novca  nismo mogli pokriti ni troškove berbe, o zaradi nije bilo ni govora, a treba živeti do naredne sezone.“- rekao je Milenko Nešić-Ćeša iz Bogatića, koji pod malinom i kupinom ima zasad od jedan i po hektar.

Očigledno da bi uvođenje reda i sigurnosti, prvenstveno kroz okvirnu ili zagarantovu otkupnu cenu, podstaklo veću zainteresovanost za voćarsku proizvodnju u našoj opštini.    

 D.Ostojić 

 

Proizvodnja medijskih sadržaja “Perfect” Bogatić, po Zakonu o javnom informisanju i medijima, sufinansira se iz budžeta Opštine Bogatić, po (delimično) prihvaćenom projektu i ugovoru od 09.06.2015.do 09.03.2016.
 

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...
 
VRH