ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

18.12.2020 У апотекама могу да се купе кућни тестови на коронавирус

У београдским апотекама данас су се појавили кућни тестови на коронавирус. Вест има и важан додатак – за њихову примену ипак је неопходно медицинско знање. Директорка Апотеке "Београд" Јасминка Бјелетић објаснила је како се кућни тест користи.

Јасминка Бјелетић је за РТС рекла да је препоручено да ипак особа која има здравствено образовање користи кућни тест на коронавирус.

"Не свако самоиницијативно, јер знамо да немамо сви довољно здравственог образовања и да не би дошло до евентуално неких грешака у коришћењу", додала је Бјелетићева.

Истиче да су тестови врло једноставни за употребу коришћењем узорака из носа.

"Са штапићем који је стерилан потребно је да се уђе дубоко до корена носа, што дубље, ту не сме да се направи грешка да се не би отишло даље до потребног нивоа и да се лаганим увртањем извуче садржај из носа, благим покретима. Када се садржај извуче онда се штапић урони у већ припремљену хемикалију и онда се пет пута притисне како би садржај и ти антигени који су унутра присутни евентуално истиснули у бочицу", објаснила је Бјелетићева.

Додала је да је неопходно сачекати десетак, петнаест и до 30 минута да се уради детекција.

Уколико је тест позитиван појаве се две линије, нагласила је она.

Указала је да уколико је кућни тест позитиван он је сигурно позитиван, као и тестови који се раде у лабораторијама.

"Уколико је тест негативан не мора да значи 100 посто да је негативан, с обзиром на то да је можда пацијенту узет тест нешто раније, пре него што се појави тај антиген који детектујемо", закључила је Бјелетићева.

 

 

 

Извор: РТС

 

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH