ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

25.12.2020 Председавајућа Савета Федерације Русије: Kовид пасоши су неприхватљиви

Председавајућа Савета Федерације Русије Валентина Матвијенко назвала је идеју о увођењу посебних пасоша за оне који имају антитела на ковид антиутопијом.

„То је, знате, у нивоу дистопије. Овакви предлози, још и пасоши... Прављење такве дискриминације грађана, делити их у категорије са различитим правима, то је, наравно, неприхватљиво и за тим нема потребе. Чак и ако је човек преболео, данас има антитела, за месец дана их можда неће имати или за шест месеци“, истакла је Матвијенкова на конференцији за новинаре одговарајући на питање да ли има смисла уводити специјалне пасоше за оне који су имуни на вирус корона.

Она је истакла да је категорични противник таквих докумената.

„Главно је да је Русија успела да повећа обим тестирања. Ту смо, по мом мишљењу, испред остатка планете, што подразумева рано откривање болести и усвајање одговарајућих адекватних мера медицинског одговора“, додала је она.

Са друге стране, директор Центра „Гамалеја“ који је развио вакцину против ковида „Спутњик Ве“ Александар Гинцбург подржава идеју увођења пасоша вакцинације против ковида.

„Наравно, треба урадити... Требало је одавно, чим је вакцинација почела“, рекао је Гинцбург за Спутњик.

Раније је министар здравља Русије Михаил Мурашко изјавио да би подаци савезне информативне базе података о вакцинисанима против ковида 19 у Русији могли да се искористе за стварање електронских пасоша вакцинације.

Раније су и у Светској здравственој организацији навели да су против оваквих пасоша.

У последње време све чешће се говори да би програми масовне вакцинације широм света могли да успоставе неку врсту здравственог „пасоша“ који би могао да се користи за ограничавање путовања и других активности.

Извор: Спутњик - https://rs.sputniknews.com/rusija/202012241124184689-predsedavajuca-saveta-federacije-kovid-pasosi-su-distopija/

Прочитајте још:

 

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH