ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

14.01.2021 Мали Божић и Свети Василије Велики

Данас, 14. јануара по новом, односно 01. јануара по старом календару, а верници славе  Мали Божић и дан посвећен Светом Василију Великом (Васиљевдан).

Мали Божић је друго име за Обрезање Господње, и стари обичаји везани за "велики" Божић важе и за мали, укључујући положајника и бадњак, а на трпези је глава божићне печенице која се чува до тог дана. Међутим, постоји и једна разлика - уместо чеснице се на овај дан меси василица, која је име добила по празнику Светог Василија Великог. Она се потом украси са три дренове гранчице увезене црвеним концем, као симболом Светог тројства.

Данас је и Свети Василије Велики архиепископ Кесаријски, који се код Срба слави као крсна слава, а код Грка и Руса као имендан. Свети Василије је рођен у време цара Константина. Још као некрштен учио је 15 година у Атини филозофију реторику и астрономију. У зрелим годинама крстио се на реци Јордану заједно са својим бившим учитељем Евулом. Био је епископ Кесарије Кападокијске близу 10 година, а завршио свој земаљски живот напунио 50 година од рођења. Био је велики поборник Православља, морално чист и изузетно ревносан, велики богословски ум, велики стуб цркве.

Када је за календарски почетак нове године узет 1. јануар, тада је Мали Божић почео да се слави као као Српска Нова година.

 

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH