ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

18.01.2021 Ниси сама - Безрезервна подршка жртвама сексуалног злостављања

Вест о пријави за напаствовање ученица познатe школe глуме, од стране професора Мирослава Мике Алексића, уземирила је јавност која је пружила велику подршку жртвама и захвалила им на храбрости да јавно проговоре о свом искуству и пријаве насилника.

 

Саопштењем уа јавност Факултет драмских уметности, безрезервно и одлучно, пружио је подршку младој глумици и некадашњој студенткињи наше школе, Милени Радуловић, у њеној борби да се сваки облик сексуалног злостављања и узнемиравања процесуира и казни на адекватни начин.

Неопходно је да разумемо колико је тешко проговорити о оваквом проблему, посебно из позиције жртве. Зато смо поносни што је наша бивша студенткиња имала снаге да отворено и директно проговори о томе и подели своје драматично искуство, чиме охрабрује и оснажује све оне који су били изложени различитим облицима сексуалног злостављања, узнемиравања и насиља да о томе проговоре.

https://fdu.bg.ac.rs/sr/vesti/2021/01/saopstenje

 

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић поручила је данас да је неопходна јасна подршка жртвама сексуалног насиља и указала да је пријављивање једини начин да се извршилац изведе пред лице правде.

Гојковић је на Првом мултисекторском друштвеном дијалогу, који је посвећен теми родне равноправности у Србији, рекла да је и поред значајног напретка у области родне равноправности још много изазова пред нама, а да је међу њима управо насиље над женама, и посебно сексуално насиље.

Гојковић је указала да је исповест глумице Милене Радуловић о сексуалном злостављању које је претрпела покренуло лавину у нашој јавности, да је Србија добила свој први случај Харви Вајнштајн, и апеловала на све у друштву да пруже подршку.

"Желим да апелујем да сви дамо подршку жртвама сексуалног злостављања, да их охрабримо да пријаве сексуално насиље", рекла је Гојковић и подсетила и да је претходно и глумица Данијела Штајнфелд у јавности рекла да је један моћник из српске филмске индустрије силовао и да је важно да охрабримо и Данијелу, која је прва скупила снагу да проговори, да тог починиоца и пријави.

Гојковић је нагласила да се зато морамо интензивније борити против стигматизације жртава сексуалног насиља како би подстакли и друге жене да пријаве злостављање.

Гојковић је указала да смо као друштво остварили значајан напредак у заступљености жена, што потврђује највећи број жена у Влади и Парламенту до сада, као и да је дошло време да се област родне равноправности додатно унапреди доношењем новог закона.

Kако је указала на руководећим местима у републичким установама културе, у њих 16 су мушкарци, док су у 11 руководиоци жене, што показује да су жене у области културе својом способносцу, квалификацијама и образовањем успеле да заузму место које им припада и у руковођењу установа.

https://www.kultura.gov.rs/vest/5987/gojkovic-neophodna-jasna-podrska-zrtvama-seksualnog-nasilja.php

 

У Вишем јавном тужилаштву у Београду саслушан осумњичени Мирослав Алексић. Осумњичени се терети, у периоду од 2008. до 2020. године, за извршење осам кривичних дела силовања и седам кривичних дела недозвољене полне радње на штету шест оштећених, од којих је једна малолетна, према осталим оштећенима су радње извршења предузете и док су биле малолетне и након пунолетства.

Приликом саслушања осумњичени је негирао извршење кривичних дела која му се стављају на терет, наводи се у саопштењу тужилаштва.

Након саслушања осумњиченог од стране Вишег јавног тужилаштва у Београду предложен је притвор. Одлука о притвору до сада није достављена тужилаштву.

Више јавно тужилаштво у Београду ће спровести даљу истрагу.

Из тужилаштва је саопштено да неће излазити у јавност са детаљима самог поступка, како због тежине кривичних дела која се осумњиченом стављају на терет, тако и због чињенице да је осумњичени особа која је уживала поверење целокупне српске јавности.

Напомињу да ће о свим радњама које буду предузете у току истраге јавност бити благовремено обавештена.

https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/134/hronika/4225978/miroslav-aleksic-optuzbe-negirao-silovanje.html

 

 

 

 

MAGAZIN

14.02.2021 Драган Драги Петровић: Сцена је уточиште, духовни мир и љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...
 
VRH