ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

21.01.2021 Војни синдикат: Вакцинација је добровољна, пријавити сваки облик присиле

Војном синдикату Србије, обратио се део припадника Војске Србије са притужбом да команданти неких јединица врше притисак на потчињење да се вакцинишу, а онима који то не желе да учине, прете позивањем на дисциплинску одговорност. Такође, неки команданти потчињене наредбодавно условљавају да приме вакцину позивајући се на Правило службе Војске Србије.
Устав Србије је највиши правни акт у хијерархији правних аката и никакав подзаконски акт какав је правило, не може ускраћивати или умањивати права која непосредно јемчи Устав.
Члан 25. Устава Србије, гарантује неповредивост телесног и психичког интегритета сваког човека. Поред Устава, то неприкосновено људско право гарантују и међународне конвенције и повеље које је потписала Република Србија. Дакле, више је него јасно, да нико, ни под каквим изговором, а нарочито претњом, не може ни на кога вршити притисак да своје тело и здравље изложи нечему што не жели.
Такође, свако има право да буде упознат са мерама опреза и контраиндикацијама неког лека пре него га користи, а тако је и са вакцинама.
У случају вакцина које су намењене имунизацији против вируса Ковид 19, искључиво је на слободној вољи сваког припадника Војске Србије, да ли ће се вакцинисати и свако има право да буде упознат са саставом вакцине и контраиндикацијама које она може да изазове. Не треба занемарити чињеницу да је вакцина једна од највећих достигнућа цивилизације и медицине у заштити од болести, али исто тако, искључиво је на личној вољи и савести појединца, одлука о томе да ли ће се вакцинисати или не и због тога нико не може трпети никакве санкције.
Позивамо све припаднике Војске Србије да Војном синдикату Србије пријаве случајеве присиле у вези са вакцинацијом.
Извор: ВОЈНИ СИНДИКАТ СРБИЈЕ
https://www.facebook.com/www.vojnisindikatsrbije.rs/photos/a.1523103354596881/2767326960174508
 

MAGAZIN

14.02.2021 Драган Драги Петровић: Сцена је уточиште, духовни мир и љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...
 
VRH