ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

21.01.2021 Putem interneta skinuto preko 30.000 besplatnih udžbenika Fondacije “Alek Kavčić

TRIJUMF PROFESORA KAVČIĆA: Prvih nekoliko dana skinuto više od 30.000 besplatnih udžbenika, srpski roditelji uštedeli stotine hiljada evra. 

Od 12. januara ove godine na portalu “Besplatna biblioteka” moguće je preuzeti udžbenike za 3. i 7. razred osnovne škole u elektronskom obliku. Reč je o knjigama Zavoda za udžbenike i izdavačke kuće “Infotehnika” koji su se uključili u inicijativu Fondacije “Alek Kavčić” čiji je cilj promocija obrazovanja i nauke.

Udžbenici su nedavno objavljeni na portalu www.besplatnabiblioteka.com, a profesor Alek Kavčić, predavač na Univerzitetu “Karnegi Melon” u Pitsburgu, koji je inicirao projekat, naveo je za RTS da je interesovanje fenomenalno. Posećamo na tu vest koju smo  taj dan objavili na portalu Mačva Info, kako bi roditelji i učenici, koji je nisu videli, mogli iskoristiti tu besplatnu mogućnost!

 

  

“Oko 30.000 udžbenika je skinuto sa interneta u prva tri dana. Neka tri ili četiri terabajta udžbeničkog materijala je sišlo sa vebsajta fondacije”, rekao je Alek Kavčić tokom gostovanja u emisiji Oko magazin.

Istakao je da se putem portala može dobiti pristup udžbeniku u PDF formatu i da se može prenositi na kompjuter, mobilni telefon i USB memoriju.

Kavčić je naveo da je udžbenike moguće štampati, pošto PDF format to omogućava i da je to “papir na ekranu”.

“Moram da podvučem, postoje pravila šta se sme, šta se ne sme. Jedna su pravila za udžbenike Infotehnike, druga su pravila za udžbenike Zavoda koji su na našem sajtu. Kliknite, videćete koja su pravila”, istakao je profesor Kavčić.

Izrada udžbenika nije besplatna 

Naglasio je da izrada samog udžbenika nije besplatna, da to košta i da je potrebno platiti autorima, recenzentima, prelamačima, ilustratorima i da su to profesionalci koji pošteno rade svoj posao.

“To što mi radimo, pravimo sadržaj, to se finansira iz Fondacije. Zavod za udžbenike je već napravio svoj sadržaj, kako oni finansiraju svoj sadržaj, mi ne znamo. Udžbenike koje Fondacija finansira, mi plaćamo autore, sa ugovorom i oni naprave taj sadržaj”, rekao je Kavčić.

Dodao je da će na njihov portal udžbenike moći da postavi i više autora i izdavača za jedan predmet, a da je jedini uslov da sadržaj udžbenika bude dostupan besplatno.

“Danas postoji tehnologija da se udžbenik pošalje u etar. To nije bilo moguće pre 40 godina. Moralo je ići samo štampom i moralo se preduzeće tako praviti. Danas postoji ta opcija, da se ide u etar i kao takva, evo ja predlažem, da nacionalni izdavač kao što je Zavod za udžbenike bude javni servis, poput RTS-a, da bude finansiran iz budžeta ili na neki drugi način, ali da ima obavezu da besplatno svoj sadržaj pusti u etar”, naveo je Kavčić.

Da li su ugroženi drugi izdavači 

Istakao je da je nacionalni interes da postoji po jedan besplatni udžbenik iz svakog predmeta i da to ne ugrožava druge izdavače i da se udžbenicima utiče na 30 godina jednog mladog čoveka kojem se mora obezbediti da dođe do znanja na fer i objektivan način.

“Ideja da mi moramo imati javni servis koji se bavi izdavanjem udžbenika i da ga podržimo, to je, ja mislim, originalno u svetu”, kazao je profesor.

Profesor Kavčić je naveo da su svi izdavači dobrodošli da sarađuju po utvrđenim principima.

 
Izvor. Serbian Times - 
https://serbiantimes.info/trijumf-profesora-kavcica-prva-tri-dana-skinuto-30-000-besplatnih-udzbenika-srpski-roditelji-ustedeli-stotine-hiljada-evra-video/
 

 

 

 

MAGAZIN

14.02.2021 Драган Драги Петровић: Сцена је уточиште, духовни мир и љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...
 
VRH