ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

04.08.2015 Dan sećanja na stradanje i progon Srba u „Oluji“

Na današnji dan, 4.avgusta, pre 20 godina u Hrvatskoj je počela vojno-policijska operacija „Oluja“, u kojoj je sa svojih ognjišta proterano više od 200 000 Srba,  a ubijeno i nestalo oko 2 000 - po navodima centra Veritas.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas je na Banstolu, na Fruškoj Gori, prisustvovao parastosu žrtvama akcije “Oluja” i osveštanju krsta buduće crkve.

Obeležavanje sutrašnjeg Dana žalosti počelo je večeras u Sremskoj Rači, mestu na kome su prve kolone prognanih ušle u Srbiju. Centralnoj državnoj manifestaciji prisustvovali su članovi vlada Srbije i RS, predstavnici Narodne skupštine Srbije, Narodne skupštine RS i drugih državnih organa, predstavnici Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, diplomatskog kora i brojni građani.Vučić i Dodik su u reku spustiti vence u znak sećanja na sve stradale Srbe.Parastos za stradale, na platou pored mosta, služio je patrijarh srpski Irinej.

Obraćajući se prisutnima, premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, patrijarh srpski Irinej, ukazali su da bolna sećanja nikada neće proći, da se zločin mora oprostiti, ali ne sme zaboraviti; da zlo i zloba nikome nisu dobra doneli, da  "Naša je tuga...velika".

Sutra će patrijarh Irinej služiti parastos postradalima u Crkvi Svetog Marka u Beogradu. Tačno u 12 sati oglasiće se  zvona sa svih pravoslavnih hramova u Srbiji i Republici Srpskoj. U trajanju od 60 sekundi, sirene će signalom za prestanak opasnosti oglasiti minut ćutanja za sve žrtve „Oluje“.

U našoj opštini sirene će se oglasiti u Bogatiću i Badovincima.U svim organima i ustanovama državne i lokalne samouprave u 12 časova biće obustaljen rad zaposlenih i odata jednominutna počast povodom velikog stradanja srpskog naroda.

U Mačvi koja je bila veliko utočište nedužno prognanima, od 11 časova u svim crkvama arhijerejskog namesništva mačvanskog biće služen pomen žrtvama, a sva zvona mačvanskih pravoslavnih hramova začuće se u istom trenutku kao i svugde gde postoje Srbi , u 12 sati.

 

D.Ostojić

Proizvodnja medijskih sadržaja “Perfect” Bogatić, po Zakonu o javnom informisanju i medijima, sufinansira se iz budžeta Opštine Bogatić, po (delimično) prihvaćenom projektu i ugovoru od 09.06.2015.do 09.03.2016.

 

 

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH