ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

06.03.2021 Задушнице

Задушнице представљају дане у животу Цркве у којима се верници сећају својих драгих и милих који су се упокојили. Православна Црква верује не у загробни, него у вечни живот и вечну, непроменљиву радост у којој упокојени бораве у заједници са Тројичним Богом. Залог и обећање тог вечног живота налази се у спасоносној жртви Сина Божијег Господа Исуса Христа и Његовом Васкрсењу. Задушнице се увек обележавају у суботу из два разлога. Први разлог је тај што је субота дан Божијег одмора од стварања света односно Његовог починка од дела својих, као што и упокојени почивају у миру Божијем од дела свог живота. Други разлог је тај што је у суботу у гробу почивао и сам Господ Исус Христос и то у Велику Суботу коју празнујемо као дан Христове објаве Васкрсења умрлима.

Задушнице се празнују молитвено, што значи да би тај дан требало обележити у близини храмова и гробова упокојених, палећи свеће за покој душа и одржавајући вечан спомен упокојеним до нашег поновног сусрета у Христу, коме неће бити краја. Један од символа сећања на упокојене је и жито, које се спрема у свим молитвама за упокојене од заупокојене литургије и опела, до парастоса и помена. Жито је символ новог живота, јер семе сачувано у земљи (на црквенословенском се сачувати каже ,,сохранити'' па отуда долази и реч сахрана) на пролеће поново ниче а затим и рађа дајући стоструки плод.

Молитва за упокојене је изузетно важна у животу Цркве. Њоме по учењу Цркве, можемо учинити огромну корист упокојенима који су живели вечним животом. Црква се не одриче ни једног свог упокојеног члана. Чак и онима који су дигли руку на себе, она после не чињења опела које има педагошку сврху, осуђујући грешан чин, већ на четрдесетодневни парастос излази поново  у сусрет и моли се за прибрајање упокојеног житељима Царства Божијег. Колико је важна молитва за упокојене сведочи и црквена химна која се поје на опелу:

Гледајући ме где лежим, без гласа и без даха, заплачите за мном сви,

браћо и пријатељи, сродници и познаници. Јер још јучерашњи дан беседовах с вама,

и одједном наиђе на ме страшни час смртни.

Судији одлазим где нема лицемерја, где слуга и владика заједно предстоје,

цар и војник, богати и убоги у истом достојанству.

Свако ће се својим делима или прославити или постидети.

Него вас све преклињем и  молим, непрестано за мене молите се Христу Богу,

да не будем бачен због грехова својих на место мучења,

већ да постојим тамо где је живот вечни.

 

MAGAZIN

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...
 
VRH