ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

15.04.2021 Вучић: вакцине "спутњик" произведене на Торлаку биће пуштене у употребу између 5. и 10. јуна

Председник Србије Александар Вучић објавио је да смо данас прешли три милиона датих доза вакцина у Републици Србији. Навео је да ће вакцине "спутњик" произведене на Торлаку бити пуштене у употребу између 5. и 10. јуна.

Александар Вучић је, приликом обраћања испред Института Торлак, рекао да је више од милион и двеста хиљада људи ревакцинисано, а више од милион и осамсто хиљада је примило прву дозу.

 

"Мислим да је за нас важно да можемо да кажемо да ћемо за 15 дана имати 1,8 милиона ревакцинисаних људи, то је важан резултат и, с друге стране, верујем да ћемо моћи да убрзамо процес чим обезбедимо значајно већу количину вакцине, очекујем до краја априла", рекао је председник.

Према његовим речима, стићи ће још 211.000 доза "Фајзерових", а пре краја месеца још пола милиона кинеске вакцине.

"То су важне ствари и то живот значи, не само за нас, него целом региону, драго ми је што могу Додику да уручим 10.000 доза, обезбедићемо и 'спутњик' чим овде будемо направили у српском Торлаку. Неки мисле да је једноставно, а није. Кад будемо урадили паковања, за неколико месеци да почнемо да производимо и кинеску и руску у Србији", истакао је председник приликом уручења донације вакцина за Републику Српску.

Када је реч о донацији вакцина РС, председник је рекао да је Србија увек на располагању за Српску.

"Ту смо да помогнемо и буде ли требало и сваке друге вакцине за коју имамо дозволу за извоз, спремни смо да поделимо са народом у Српској и немам проблем да то кажем, чини ми се да смо успели да довољно и више од тога обезбедимо за грађане Србије", наглашава председник.

Вучић је напоменуо да су односи Србије и Српске на високом нивоу и да би било "тешко замислити да буду на вишем".

"Тај пријатељски однос градимо и чувамо у будућности", истакао је председник.

"Спутњик" са Торлака у употреби у јуну 

Вучић је медијима показао прву, контролну бочицу вакцине "спутњик" направљену на Торлаку.

"Завршићемо процес првих вакцина до 15. маја, 21 дан после тога треба да се чека и улазе у употребу", рекао је председник. 

Навео је да ће вакцине "спутњик" произведене на Торлаку бити пуштене у употребу између 5. и 10. јуна.

"Тада ће првих 15–20.000 да иде с Торлака, важно је да сами производимо, а до марта следеће године и један и други садржај (руску и кинеску вакцину, прим. нов.) и да можемо да понудимо широку палету домаћих вакцина. Укупно да можемо да произведемо 20 милиона, затим да идемо на 30 милиона да бисмо обезбедили све потребе Србије и ширег региона. Не можемо да будемо здрави ако су сви око нас болесни", навео је Вучић. 

Додао је да ће сутра бити одржан важан састанак на ком ће бити одлучено где, како, колико вакцина ће се пунити, колико ће бити уложено.

"У наредних 10–12 година да будемо велесила у производњи вакцина"  

Подсетио је да је много новца уложено у Торлак од 2014. године наводећи да је Институт тада био пред гашење.

У наредна три месеца ће, према његовим речима, бити уложено и у спољашњи изглед зграде која "мора да буде као апотека" као што је и унутрашњост.

"Важно је да се производе овде и вакцине за грип, ове године бар пола милиона јер ће бити несташица у целој Европи, а да бисмо одвојили грип и корону, било би страшно важно да можемо те дозе на време да поделимо становништву, посебно угроженима", указао је Вучић.

Додао је и да је намера да се на Торлаку прави и серум против змијског отрова, БСЖ вакцина, антитетанус, вакцина против дифтерије.

"Намера је да имамо научноистраживачки центар, али и производњу, да бисмо у наредних 10–12 година постали велесила у производњи вакцина", наводи Вучић.

Биће, најављује, уложено много новца у Торлак.

"Нећемо да жалимо, то је симбол, снаге државе, то је важније од тенкова и топова, постаје једнако важно и важније од новца", наглашава председник додајући да људске ресурсе које имамо морамо да платимо, сачувамо и унапређујемо.

Додик: Торлак дугорочно решења за вакцине у региону

Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Доди изразио је захвалност Србији која је, како је рекао, без оклевања помагала и помаже свима.

Додик је, након обиласка Торлака са председником Александром Вучићем, рекао да је БиХ, због тамошњих подела, показала потпуни неуспех у набавци вакцина.

"Ми у Републици Српској смо успевали да обезбедимо, што директном набавком или донацијом, и до сада је вакцинисано 50.000 људи, а процењујемо да ћемо у наредним месецима да убрзамо тај процес", рекао је Додик.

За Торлак је рекао да је култно место у здравственом систему и драго му је, казао је, да Вучић том институту указује пажњу да би се подигао на још виши ниво.

Јер, како је казао, "ми у Републици Српској на неки начн на то гледамо као да припада и нама".

"Србија је лидер у погледу набавке вакцинације и вакцина и помогла је и помаже и другим субјектима у БиХ, Кантону Сарајево, ФБиХ и Републици Српској, а исто тако постоји могућност да дођу и да приме вакцину без условљавања у Србији, што је значајно растерећење за нас", рекао је Додик и истакао да ће Торлак дугорочно решити проблем вакцина у региону.

Извор РТС - https://www.rts.rs/page/stories/ci/%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%81/story/3131/koronavirus-u-srbiji/4335085/vucic-vakcine-srbija-kovid-torlak-sputnjik.html

 

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH