ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

18.05.2021 Да рата више не буде - Састанак у седишту Мачванског округа

У понедељк 17.маја 2021.године,са почетком у 12:00 часова одржан је радни састанак у Шапцу,седишту Мачванског управног округа везано за активности СУБНОР-а Србије у припреми обележавања великог јубилеја-80 година од почетка устанка у Србији-Југославији.Разговарало се и   о другим актуелним темама од значаја за сарадњу локалних самоуправа са градским и  општинским  одборима СУБНОР-а у Мачванском управном округу.

У склопу припрема за обележавање великог јубилеја под називом "Да рата више не буде",који се одржава под покровитељством председник Републике  Србије Александра Вучића, председник СУБНОР-а Србије генерал мајор Видосав Ковачевић и члан Председништва пуковник пилот Зоран Јаковљевић разговарали су са Владаном Красавцем начелником Мачванског управног округа.

Приоритетна тема се односила се на предстојеће обележавање јубилеја планираног  за  29. јун 2021.године, на Бубањи  у Глушцима, општина Богатић, за подручје читаве Западне Србије,с обзиром на историјски значај Бубање на доношење одлуке о подизању устанка и касније формирање Мачванског партизанског одреда.Организацију прославе спроводе  Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и СУБНОР Србије.

Друга тема се односила на примену  новог Закона о борачко инвалидској заштити и подзаконских аката, у коме значајне обавезе имају и органи локалне самоуправе.Циљ је да се у сарадњи са локалним самоуправама отпочне решавање бројних, до сада нерешених питања, везаних за остваривање права бораца, ратних војних инвалида, породица погинулих бораца и осталих категорија дефинисаних овим Законом.

Трећа, можда и најважнија тема  била је  посвећена борцима из овог краја погинулим у оружаним сукобима 90-тих  година и у НАТО агресији.Подигнута су спомен обележја погинулима, а у припреми су и одлуке органа локалне самоуправе о додели назива улица  нашим страдалницима и  херојима.

Закључено је да се само заједничким ангажовањем може више и боље сачувати култура сећања на славну прошлост Мачванског краја, који се може поносити својим прецима, борцима и херојима нових ратова.

У разговорима је учествовао и Миољуб Јосиповић председник Општинског одбора СУБНОР-а Богатић и координатор СУБНОР-а за Мачвански округ,који је и иницирао одржавање састанка.

Састанци су одржани и са градоначелником Шапца Александром Пајићем и председником општине Богатић Миланом Дамњановићем.

                                                                                                         Кабинет начелника

                                                                                                         Владана Красавца

 

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH