ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

20.05.2021 Усвојено: Отварају се границе ЕУ за вакцинисане и олакшава улазак грађана трећих земаља

Европски савет усвојио је препоруку за укидање ограничења за путовања у ЕУ за вакцинисане. Примена зависи од земаља чланица поједначно.

Према препоруци ће бити дозвољена неесенцијална путовања грађана трећих држава у државе у оквиру европског блока, уколико су примили вакцину против вируса короне.

Ако државе чланице прихвате доказ о вакцинацији како би укинуле ограничења путовања, попут тестирања или карантина, у принципу би требало да укину ограничења за неесенцијална путовања за путнике из трећих земаља који су примили последњу препоручену дозу вакцине коју је одобрила ЕМА најмање 14 дана пре долазак у неку државу чланицу.

Државе чланице би такође могле да укину ограничење за неесенцијална путовања онима који су примили неку од вакцина које је одобрила СЗО за хитну употребу, најмање 14 дана пре уласка у ту државу чланицу.

"Овај амандман одговара на текуће кампање вакцинације увођењем одређених олакшица за вакцинисане особе и ублажавањем критеријума за укидање ограничења за треће земље. Истовремено, узима у обзир могуће ризике које представљају нове варијанте постављањем механизма за хитне кочнице да би се брзо реаговало на појаву варијанте од интереса или забринутости у трећој земљи".

Да би се укинула ограничења за неесенцијална путовања за одређену трећу земљу, према новим правилима, број случајева ковид-19 на 100.000 становника током последњих 14 дана повећан је са 25 на 75.

Извор.Спутњик - https://rs.sputniknews.com/evropa/202105201125408301-usvojeno-otvaraju-se-granice-eu-za-vakcinisane-i-olaksava-ulazak-gradjana-trecih-zemalja/

 

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH