ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

19.10.2021 Саопштење начелника Мачванског управног округа

Саопштење кабинета начелника Мачванског управног округа преносимо у целости. Саопштење ни у појединостима ни у целости не одражава ставове медија Мачва Инфо. Мачва Инфо не сноси одговорност за  садржаје које добијамо од надлежних инстанци и објављујемо без цензуре, као саопштења у целости:    

У недељу 17.октобра 2021.године у емисији "Шабачка разгледница " Радио телевизије АС  представљене су  активности Мачванског управног округа.

Гостујући у емисији начелник Управног  округа Владан Красавац говорио је о заштити животне средине и активностима у циљу добијања статуса зеленог округа,Регионалној комуналној депонији Еко Тамнава у Убу, геотермалним потенцијалима града Шапца и  општина Богатић и Владимирци ,обновљивим изворима енергије и изградњи водоводне и канализационе мреже кроз Програм "Србија 2025.година".

Када је у питању заштита животне средине свест грађана се мења у односу на неко раније време.Допринос дају  едукација грађана која се  спроводи свакодневно  и средства јавног информисања која промовишу чисту животну средину.Идеја првог зеленог округа отпочиње од краја 2018.године и са мандатом начелника Управног округа,али и активностима државе Србије.Усвајањем сета закона из области екологије, у јуну месецу ове године држава први пут дефинише своју енергетску политику која је у директној и индиректној вези са еколошким аспектом.Циљ је смањење штетних гасова у ваздуху, али и збрињавање комуналног отпада и решавање проблема комуналних депонија.Активности које је Србија  започела ,али и локалне самоуправе уз свесрдну помоћ државе, дају подстреха да се идеја о зеленом округу реализује у наредном периоду.Припајање шест локалних самоуправа града Лознице и општина Љубовија,Крупањ,Мали Зворник, нешто раније Владимирци и Коцељева Регионалном центру за управљање комуналним отпадом Еко Тамнава Уб су у функцији мењања  еколошке слике када је у питању заштита човекове средине.

Град Шабац и општина Богатић од пре неколико година комунални отпад одвозе на депонију у Сремску Митровицу.Пројекат је у завршној фази , а њиме се решава  питање комуналног отпада за територију на којој живи око 550.000 становника и обухвата Мачвански и  Колубарски округ и четири локалне самоуправе града Београда.Три трансфер станице које су лоциране у Коцељеви,Лозници и Осечини, са линијом за сепарацију отпада и пратећом инфраструктуром су део пројекта којим се на  економичан и ефикасан начин решава проблем комуналног отпада.Локалне самоуправе које учествују у   овом пројекту  су у прилици  да прерадом комуналног отпада зарађују и одређена финансијска средства .

План је да се Регионална комунална депонија Каленић заврши до 2023.године.У наредном периоду спроводиће се и активна едукација грађана везано за сепарацију комуналног отпада која је предуслов за ефикасно функционисање целокупног система депоније.

Закон о енергетици,Закон о рударству ,Закон о обновљивим изворима енергије и Закон о енергетској ефикасности су у функцији повећања учешћа обновљивих извора енергије које се  у наредном периоду очекује.На подручју Мачванског управног округа у три локалне самоуправе постоји значајан геотермални потенција.По први пут се у законској регулативи  препознаје геотермал као обновљиви извор енергије и по први пут се опредељују финансијска средства као  помоћ државе локалним самоуправма које поседују овај потенцијал.У последње две године општина Богатић је у великој мери напредовала у експлоатацији геотермалних вода,а  енергија која се добија експлоатацијом  користи се за грејање локалних институција.И наредне године се планира коришћење овог ресурса за проширење грејне мреже,али и њено коришћење  за индустријске капацитете.Све ово ће у великој мери побољшати живот грађана Богатића.Исти ресурс постоји и у општини Владимирци ,а уз помоћ државе Србије у наредној години се очекују већи ефекти.По мишљењу геолошке струке град Шабац има велики геотермални потенцијал,који је неискоришћен и у наредном периоду се  треба ангажовати у циљу његове  експлоатације, пре свега за грејање  чиме  би се спречило  аерозагађење,а ту су и могућности за друге видове експлоатације.

У општини Мали Зворник изграђена је топлана на био масу ,која је друга пореду у Републици Србији, после топлане у  Прибоју,а  изграђена је  уз велику финансијску  помоћ државе Србије.У Хидро централи Мали Зворник измењена је дотрајала  опрема и тиме је радни век ове централе продужен за наредних четрдесет година.

Уз значајну  помоћ Министарства заштите животне средине санирају се несанитарне депоније ,дивље и санитарне депоније,а простор  на коме се оне налазе биће пошумљен или  коришћен за друге намене.

Општина Крупањ је усмерила свој  развој ка спортском туризму и уз помоћ Министарства омладине и спорта и Министарства трговине туризма и телекомуникација гради у наредном периоду 300 километара пешачких и бициклистичких стаза.

Треба поменути Пројекат "Чиста Србија" који обухвата изградњу канализационе мреже, којим ће се од загађења  заштити река Дрина и други водотокови.Од Љубовије, преко Малог Зворника,Лознице до Богатића спречиће се изливање канализације у  Дрину,чиме се она штити  од загађења.

Општина Крупањ је прва локална самоуправа која је  припремила потребну документацију за изградњу канализационе мреже,а ту су и  општине  Богатић и Владимирци и град Шабац.

Поред здравственог аспекта екологија и чиста животна средина су од  значаја и за инвеститоре који ће у нареном периоду долазити у Мачвански управни округ.

Очекује се експанзија у развоју туризма с обзиром на потенцијале који постоје на овом подручју.Река Дрина и општине Љубовија,Мали Зворник и град  Лозница били су у претходној години, услед епидемије и немогућности путовања ван граница, преплављени туристима из свих крајева наше земље.Потребно је туристичке капацитете увећати за будуће време и искористити природна богатства,бројне планине,манастире и све друге природне ресурсе  овог Управног округа.

 

                                                                                                                    Кабинет начелника

                                                                                                                     Владана Красавца      

 

MAGAZIN

31.08.2021 Proširene vene – problem savremenog društva: simptomi i lečenje

Proširene vene predstavljaju veoma često oboljenje krvnih sudova. U stvari, to su nepravilno proširene vene, izvijuganog oblika, čija je struktura ...

27.07.2021 5 uređaja koji će vam olakšati život

Ukoliko ste već opremili svoju kuću ili stan frižiderom, šporetom, mašinom za pranje veša i ostalom neophodnom belom tehnikom, vreme ...

23.07.2021 Rad od kuće-prednost ili opterećenje za mame?

Šta vam je važnije karijera ili porodica? Većina žena bi rekla da im je podjednako važno i jedno i drugo. ...
 
VRH