ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

20.10.2021 Кризни штаб: Ковид пропуснице од суботе од 22 часа за угоститељске објекте у затвореном

Епидемијска ситуација се не смирује. Од 23. октобра од 22 часа уводе се ковид пропуснице за све угоститељске објекте у затвореном простору, одлучио Кризни штаб. Ковид пропуснице неће имати фотографије, већ ће ковид редари и друга овлашћена лица моћи да затраже на увид лични документ са фотографијом уз пропусницу. Сутра о томе одлука Владе.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је, после седнице Кризног штаба, да је епидемиолошка ситуација катастрофална, "не смирује се", па се од суботе од 22 сата уводе ковид пропуснице за све угоститељске објекте у затвореном простору.

Брнабић: Биће проблема при контроли у мањим срединама

Ана Брнабић оценила је да ће постојати проблеми у имплементацији ковид пропусница у мањим срединама, због чега је апеловала на личну и грађанску одговорност, јер се, како је рекла, не може све исконтролисати.

"У сваком случају, не можете да исконтролишете сваког, важна је лична одговорност, ово није полицијска држава, ја не желим да живим у полицијској држави", казала је Брнабићева.

Она је истакла да, ако неко хоће да вара по том питању, неће преварити државу, већ себе и своје ближње.

"То се односи на све угоститељске објекте и биће ковид пропуснице обавезне у ресторанима, кафићима, баровима и свим сличним објектима након 22 сата од суботе 23. октобра, тако да нећете моћи да будете у затвореном без валидне ковид пропуснице", рекла је Брнабићева на конференцији за медије после седнице Кризног штаба.

Рекла је да је било проблема око фотографија на ковид пропусницама, тако да оне неће имати фотографије већ ће ковид редари и друга овлашћена лица моћи да затраже на увид лични документ са фотографијом уз пропусницу, било личну карту или пасош или други званични документ издат од званичног органа.

Премијерка је изјавила да се ковид сертификати уводе у угоститељске објекте зато што у то време има много више људи у затвореном простору, више музике и више контаката него у 9 сати ујутру. 

Брнабићева је најавила да ће влада одлуку о увођењу ковид пропусница усвојити сутра на редовној седници.

Ковид пропуснице и за свадбе и друга весеља после 22 сата

Премијерка Србије изјавила је да ће мера увођења ковид пропусница важити и за свадбе и друга весеља организована у затвореном након 22 часа.

Ускоро одлука о смањењу времена после треће дозе

Премијерка Брнабић казала је да ће ускоро бити донета одлука о смањењу времена након примљене треће дозе са шест на пет месеци.

Национално тело за имунизацију данас има још један састанак на којем ће причати о томе.

"Тражила сам им јасна упутства и које су њихове препоруке. Они су од Министарства здравља тражили додатне информације које ће им данас бити достављене, тако да ћемо имати ускоро одлуку о томе", казала је Ана Брнабић.

"Ова мера укључује и свадбе. Ако неко жели да има свадбу на отвореном, може и не треба ковид пропусница. Ако неко жели да има свадбу у затвореном и да је заврши пре 22 часа, за то такође не треба ковид пропусница. Међутим, ако неко жели да има свадбу или рођендан у затвореном простору, након 22 часа, у угоститељском објекту, мора да има ковид пропусницу", изјавила је Брнабићева.

Додаје и да не морају сви који долазе на свадбу да буду вакцинисани, већ могу да се тестирају како би сви били безбедни.

На питање о томе шта предлаже медицински део Кризног штаба у вези са затварањем, Брнабићева је рекла да у медицинском делу штаба за то не постоји консензус јер је то, како каже, тешко питање.

Ковид сертификати на папиру или у дигиталном формату

Премијерка Брнабић објаснила је да ковид пропуснице које се уводе, не подразумевају само доказ о вакцинацији, већ и пи-си-ар тест не старији од 72 сата, антигенски тест не старији од 48 сати и потврду о прележаном коронавирусу не старију од седам месеци.

Рекла је да када се ради о вакцинама - подразумева се да друга доза вакцине није дата пре више од 210 дана односно седам мсеци.

"За странце је потребан дигитални ЕУсертификат или сертификат оне земље са којом Србија има потписан уговор о признавању сертификата. Надамо се да ће ово поспешити вакцинацију. Ово је нама једини начин да победимо коронавирус", рекла је Брнабићева.

Према њеним речима, сертификат ће моћи да се показује у папирном облику или у дигиталном формату преко мобилног телефона.

"Ковид редар ће скенитрати QR код који показује да ли је сертификат валидан", рекла је Брнабићева и додала да ће чланови Кризног штаба држати предавања у школама и факултетима.

Како каже, ако имате велику скепсу пррема вакцинацији то није проблем само за епидемију корона вируса, већ и за вакцинацију према другим болестима које су нбестале а које би зато могле да се врате.

"Вакцина је највећа тековина савремене медицине и науке. Крећемо од суботе и молим све да због себеи ближњих, али и младих људи, поштују мере. Да носимо маске у затвореном, на отвореном када нема дистанце и да се вакциништемо. Вакцинација, вакцинација, вакцинација", закључила је Брнабићева.

 

 

Извор: РТС

 

MAGAZIN

31.08.2021 Proširene vene – problem savremenog društva: simptomi i lečenje

Proširene vene predstavljaju veoma često oboljenje krvnih sudova. U stvari, to su nepravilno proširene vene, izvijuganog oblika, čija je struktura ...

27.07.2021 5 uređaja koji će vam olakšati život

Ukoliko ste već opremili svoju kuću ili stan frižiderom, šporetom, mašinom za pranje veša i ostalom neophodnom belom tehnikom, vreme ...

23.07.2021 Rad od kuće-prednost ili opterećenje za mame?

Šta vam je važnije karijera ili porodica? Većina žena bi rekla da im je podjednako važno i jedno i drugo. ...
 
VRH