ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

21.10.2021 Осамдесет година од стрељања недужних цивила у Шумарицама, страдало је и 300 ђака и наставника

Навршава се 80 година од стрељања у крагујевачким Шумарицама око 3.000 недужних цивила, међу којима и око 300 ђака и наставника. Код споменика "Прекинут лет" традиционално се одржава Велики школски час.
 
У Србији се 21. октобар обележава као Дан сећања на српске жртве у Другом светском рату.
 
То је спомен на 21. октобар 1941. године, када су немачке окупационе снаге у Крагујевцу стрељале око 3.000 недужних цивила, међу којима и око 300 ђака и наставника тадашње Мушке гимназије.
 
Стрељање је било одмазда за погибију десет и рањавање 26 немачких војника у нападу партизана 16. октобра 1941. на Трећи батаљон 749. пешадијског пука Вермахта.
 
На овај дан се у спомен-комплексу Шумарице традиционално одржава Велики школски час, уз пригодан музичко-сценски програм.
 
Претходно ће код споменика "Прекинут лет" бити одржан молебан, којем ће присуствовати и председник Србије Александар Вучић.
 
Прво окупљање породица и родбине настрадалих у Шумарицама одржано је 1944. године.
 
Спомен-парк "Крагујевачки октобар" основан је 1953. године са мисијом да очува успомену на стрељане недужне цивиле, да негује културу сећања и шири идеју мира и толеранције кроз разноврсне меморијалне и уметничке манифестације и активности.
 
Велики школски час крај споменика стрељаних ђака и професора у овој форми одржава се од 1971. године. Тада је изведена поема Душка Радовића "Црни дан".
 
РТС
 

MAGAZIN

31.08.2021 Proširene vene – problem savremenog društva: simptomi i lečenje

Proširene vene predstavljaju veoma često oboljenje krvnih sudova. U stvari, to su nepravilno proširene vene, izvijuganog oblika, čija je struktura ...

27.07.2021 5 uređaja koji će vam olakšati život

Ukoliko ste već opremili svoju kuću ili stan frižiderom, šporetom, mašinom za pranje veša i ostalom neophodnom belom tehnikom, vreme ...

23.07.2021 Rad od kuće-prednost ili opterećenje za mame?

Šta vam je važnije karijera ili porodica? Većina žena bi rekla da im je podjednako važno i jedno i drugo. ...
 
VRH