ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

24.11.2021 Sve je OK - Od danas aktivna platforma posvećena mentalnom zdravlju mladih

Nova "Sve je OK" platforma mladima nudi korisne informacije o mentalnom zdravlju kao i pristup uslugama i onlajn savetovanju. Platformu podržava UNICEF u saradnji sa OPENS-om, NALED-om i stručnjacima iz Instituta za mentalno zdravlje.

Gotovo četvrtina mladih ljudi širom sveta bori se s nekim problemom vezanim za mentalno zdravlje dok je samoubistvo treći najčešći uzrok smrti devojčica od 15 do 19 godina, saopštava UNICEF.

Što se tiče Srbije, njihovo istraživanje o uticaju pandemije kovida na naše porodice, obavljeno izmedju marta 2020. i maja 2021. godine, ukazuje da je 17 procenata dece i mladih imalo pogoršano mentalno zdravlje.

Pandemija je imala najnegativniji uticaj na mentalno zdravlje dece i mladih od 13 do 17 godina, iz porodica sa nižim socio-ekonomskim statusom u Beogradu i drugim urbanim centrima.

Čak 44 odsto njih je imalo teškoće sa koncentracijom, a najčešći problem o kome su njihovi roditelji izveštavali bila je razdražljivost adolescenata, navodi se u saopštenju.

Stanislava Vučković, UNICEF-ov rukovodilac programa za razvoj adolescenata i mladih u Srbiji, rekla je da je otvoren razgovor veoma važan za mentalno zdravlje mladih.

Ukazala je da se oni retko obraćaju za pomoć stručnim licima i precizirala da bi se samo 18 odsto obratilo psihologu za pomoć, a samo tri odsto lekarima.

„Kako bismo deci i mladima pružili podršku, i podigli svest o značaju mentalnog zdravlja, pokrenuli smo platformu ‘Sve je OK’“, rekla je ona.

Na sajtu „Sve je OK“ možete pronaći korisne informacije o problemima sa kojima se mladi susreću i proverenim načinima za njihovo rešavanje.

 

Nova.rs

 

MAGAZIN

31.08.2021 Proširene vene – problem savremenog društva: simptomi i lečenje

Proširene vene predstavljaju veoma često oboljenje krvnih sudova. U stvari, to su nepravilno proširene vene, izvijuganog oblika, čija je struktura ...

27.07.2021 5 uređaja koji će vam olakšati život

Ukoliko ste već opremili svoju kuću ili stan frižiderom, šporetom, mašinom za pranje veša i ostalom neophodnom belom tehnikom, vreme ...

23.07.2021 Rad od kuće-prednost ili opterećenje za mame?

Šta vam je važnije karijera ili porodica? Većina žena bi rekla da im je podjednako važno i jedno i drugo. ...
 
VRH