ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

08.12.2021 Вучић: Предлог Влади да не доноси нови закон о експропријацији, потребна најшира јавна расправа

Председник Србије Александар Вучић рекао је да предлаже Влади да не доноси нови закон о експропријацији већ да направи најширу јавну расправу којом би се дошло до широког јавног консензуса. Каже да је потписао Закон о референдуму и народној иницијативи, али предлаже Влади да донесе измене закона којима ће се прихватити замерке Венецијанске комисије.

Александар Вучић је рекао да је донео и потписао одлуку о враћању Народној скупштини изгласаног закона о експропријацији на основу члана 113, става 1 Устава Србије, и члана 19 став 1 Законa о председнику Републике.

"Под један да враћам Народној скупштини закон о експропријацији и под два одлуку доставити Скупштини одмах", навео је председник током обраћања јавностси.

Према његовим речима, рокови који су били предвиђени законом су суманути.

"Посебно проблематично од самог почетка су рокови који се дају сопственику непокретности – земљишта, куће, било које непокретности – да мора да прихвати одлуке Управе прихода, рокове за жалбу који су били ужасно кратки, 5+3 дана и тиме сте исцрпли све могућности", наводи председник.  

Изнео је и критику што закон није ишао на јавну расправу. 

"Није било јавне расправе уз чудно објашњење, објашњење - ковид је. Ма немојте? Сви додају, измишљају о бројевима људи на својим скуповима, од владајуће партије, до опозиционих, па им тад ковид није проблем, а за јавну расправу је проблем", рекао је Вучић. 

Председник је током обраћања јавности поручио да се о закону о експропријацији консултовао са свим правним стручњацима до чијих му је, каже, мишљења стало.

"У закону сам нашао још ствари које нису добре, видео сам једну сталну манију министара да се мешају у све и да преузимају одређене надлежности где не треба да их буде. Није њихова намера била било шта са 'Рио Тинтом' већ да буду још важнији и да брже и лакше реше проблем", рекао је Вучић. 

Рекао је да предлаже Влади да не доноси нови закон о експропријацији већ да направи најширу јавну расправу којом би се дошло до широког јавног консензуса. 

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ (УЖИВО) - Tanjug News Agency official

 

Вучић: Предлог Влади да не доноси нови закон о експропријацији, потребна најшира јавна расправа

Вучић: Не одговорити на нови захтев "Рио Тинта" или да одговор буде негативан

Председник наводи да је "Рио Тинто" 29. 10. послао захтев да се јаловиште пресели у најплоднији део Јадра због смањења трошкова.

"На то нису добили одговор и то је акт који је изазвао највише незадовољства, моја молба је да тог одговора не буде док се не обави широка широка, темељна и стручна јавна расправа или да одговор буде негативан у складу са проценама које су већ дате уз могућност поплава и плављења ширег подручја", истакао је Вучић.

Истиче да ми немамо право да уништавамо животе већег броја људи, већ да морамо да видимо хоћемо ли ми уопште да имамо тај рудник. О томе, каже, треба да се поведе озбиљна јавна дебата. 

Председник је рекао да је претходних година много уложено у железичку и путну инфраструктуру, много више него претходних деценија.

"Постојала је потреба у Влади Србије да се све то додатно убрза јер увек и свуда имамо проблема, не можете да урадите ниједан ауто-пут јер нема довољно камена, а сви би волели да имају ауто-пут, па вам један објекат омета изградњу ауто-пута Прељина-Пожега четири месеца, жеља људи у власти била је да се то промени, зато смо предложили закон о екпропријацији. Поносан сам на све постигнуте резулате, али знам да смо могли и двоструко више да није било аљкавности и непосвећености наших људи, али и различитих биркократских проблема, увек се тражио динар више од државе", каже председник.

На који члан закона се Вучић позвао

Вучић је појаснио који део члана 19 Закона о председнику му омогућава да закон врати у скупштинску процедуру. Наиме, председник има овлашћење то да учини ако закон није у складу са уставом, или је у супротности са међународно потврђеним уговорима, ако није поштована процедура, или ако закон не уређује област на одговарајући начин.

Навео је да се на овај последњи разлог позвао, наводећи проблем рокова. Да је то довољан разлог потврдили су му, каже, професори Правног факултета, и то у писаној форми.

Истакао је да тек након његове одлуке Влада може да врати закон Народној скупштини, а да је то већ учињено због немарности службеника.

"Они вечерас могу да донесу одлуку којом ће повући закон, а не пре моје одлуке", критиковао је Вучић потез Владе.

Да подсетимо, раније данас Влада је донела одлуку да из скупштинске процедуре повуче Закон о експропријацији. Тек касније председник је донео одлуку о враћању закона у Скупштину.

Шта ће се мењати у Закону о референдуму

Вучић је рекао да је потписао Закон о референдуму и народној иницијативи, јер у њему нема ништа што је противуставно. 

"Он је у складу са прописима ЕУ, Венецијанска комисија га је одобрила", рекао је Вучић и додао да је та комисија ипак имала "политичко-демагошку примедбу".

Комисија је замерила што постоји такса од 30 динара за народну иницијативу, као и то што референдум о истом питању не може да се понови у наредне две године.

Коментаришући те замерке, Вучић је рекао да ће се то изменити, да се такса неће наплаћивати, а да ће рок за референдум о истом питању бити померен на четири године.

"Исправите све, немам проблем с тим, да ми говоре да се 'уплашио Вучић, да чува власт'. Немам ништа да чувам, истичу ми рокови", рекао је Вучић. 

Вучић је рекао да су сви испостављени захтеви грађана испуњени, додајући да ће они који имају политичке захтеве подршку моћи да траже на изборима 3. априла.

"Ово је излазак у сусрет грађанима и људима у Србији који су се уплашили да неко нешто ради против њихових интереса. Не пада нам на памет да радимо било шта против њих, све што смо изградили, изградили смо заједнички, земљу која је сада десет пута просперитетнија", наводи председник. 

Одговарајући на питање новинара, поводом изјаве лидера "Крени промени" Сава Манојловића да ако не буде све формално-правно испуњено до петка поново бити блокада у суботу, Вучић је рекао да ће све бити формално-правно завршено и пре петка. 

Десет милиона евра за пројекте из области екологије у западној Србији

Председник је рекао да "у екологији морамо бити шампиони" и указао колико је новца у ту област било уложено од 2007. до 2012. а колико од 2017. до 2022.

"Укупна улагања у то време била су 226 милиона евра, укупна улагања од 2017. до 2022. су 562 милиона евра, то је 250 посто више, причамо у еврима не у динарима", рекао је Вучић.

Навео је да ће бити основан посебан зелени фонд за западну Србију.

"По налогу грађана који ће имати већину у органима фонда, представници министарства биће у мањини у односу на грађане, 10 милиона евра од 1. јануара имаће да троше на најважније еколошке пројекте, део Колубарског, део Мачваноског и највећи део Златиборског округа", рекао је Вучић.

Напомиње да све ово показује "колико смо ми мало слуха имали за људе, колико смо мало желели да чујемо".

"Зато бих волео да људи који су у Влади уморни, не морају да буду министри, али да то мало до краја мандата проведу слушајући људе а не себе, већ испуњавајући захтеве грађана", наглашава председник.

"Морамо да гајимо демократију" 

Говорећи о протестима и блокадама путева широм Србије током протеклог викенда, Вучић је рекао да велику штету нашој земљи наноси заузимање ауто-путева.

"Демонстрирајте где хоћете, ово није потребно имиџу наше земље. Посебно сам поносан што нису коришћени водени топови, што полиција није хапсила, што нема слика каквих их има у најдемократскијим земљама света. Што смо заузимање ауто-путева пропратиили нереаговањем полиције", истакао је председник.

Истичући да је демократија крхка и да мора да се гаји, Вучић је рекао да не сме да се понови случај Ранка Панића.

"Зато мислим да је важно да градимо демократију, зидамо институције", рекао је председник и упутио извињење оним грађанима који су, каже, трпели терор неодговорних људи и "онима који су добијали батине на противзаконито организованим протестима". 

Рекао је да је изашао у сусред захтевима народа, иако замерке о референдуму "немају никаквог посебног смисла". Моја је жеља да нам ауто-путеви буду слободни", поручио је председник.

"Да ли сам радостан што ће неки да се обрадују и виде то као моју слобост? Ни најмање ми не смета, радујем се њиховој срећи", рекао је Вучић.

О разговору Путина и Бајдена

На питање новинара да прокоментарише разговор Путина и Бајдена, Вучић је рекао да је он "мали да би то коментарисао" и да може само да прати те догађаје.

"Видим да је Украјина била у фокусу. Верујемо да ће наши руски и амерички пријатељи наћи заједнички језик", навео је Вучић.

Осврнувши се и на разговор Бајатовића и Алексеја Милера, Вучић је рекао да ће Србија од 1. јануара куповати руски гас по цени од 270 долара, као и да се нада да ће се, у случају да буду морале посебне количине да се докупују, Русија изаћи у сусрет са ценом која није баснословна.

"Разговор је протекао у пријатељском тону, а пренета је реч Путина да Русија Србију неће оставити без гаса. Хвала нашим пријатељима", рекао је председник.

Новинар Итар-таса рекао је да је једна руска црква у Србији у лошем стању, а председник је рекао да ће се постарати да добије пуну информацију о томе и да са патријархом разговара, како би се помогло реконструкцији цркве.

Вучић је током обраћања најавио и да је предвиђена изграња 6.100 километара нове канализационе мреже - и фекалне и кишне канализације, као и да се ради на изградњи постројења за пречишћавање воде на 211 локација у 110 јединица локалне самоуправе.

Такође, рекао је да се ради на решавању питања комуналног отпада, како се више не би правила брда од по сто метара, попут депоније у Винчи.

Вучић: Не одговорити на нови захтев "Рио Тинта" или да одговор буде негативан

Председник наводи да је "Рио Тинто" 29. 10. послао захтев да се јаловиште пресели у најплоднији део Јадра због смањења трошкова.

"На то нису добили одговор и то је акт који је изазвао највише незадовољства, моја молба је да тог одговора не буде док се не обави широка широка, темељна и стручна јавна расправа или да одговор буде негативан у складу са проценама које су већ дате уз могућност поплава и плављења ширег подручја", истакао је Вучић.

Истиче да ми немамо право да уништавамо животе већег броја људи, већ да морамо да видимо хоћемо ли ми уопште да имамо тај рудник. О томе, каже, треба да се поведе озбиљна јавна дебата. 

 

Извор РТС - https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/4619297/aleksandar-vucic-zakon-eksproprijacija-referendum-rio-tinto.html

 

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH