ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

24.09.2022 Nagrađena najbolja grla na desetoj Izložbi goveda simentalske rase i ovaca

Mačvanski farmeri pokazali su danas na stočnoj pijaci u Bogatiću genetski potencijal iz svojih štala, na tradicionalnoj, desetoj po redu, Izložbi goveda simentalske rase i ovaca. U okviru ovog jubilarnog događaja organizovana je i berza sitnih životinja.  Odgajivači su prikazali ono najbolje iz svojih farmi, u kategorijama krave, prvotelke i steone junice, kao i  kolekcije ovaca rase virtemberg, romanovska i il de frans.

Ova manifestacija organizuje se pod pokroviteljstvom Opštine Bogatić, te je izložbu zvanično otvorio zamenik predsednika Opštine, Teodor Teodorović.

„Nadam se da ćemo i u narednom periodu nastaviti ovu lepu tradiciju, od ove godine obogaćenu berzom sitnih životinja. Napomenuo bih da se farmeri iz opštine Bogatić sa Novosadskog sajma svake godine vraćaju sa vrhunskim rezultatima i sa sve više pehara, što govori o tome da imamo dobar potencijal, kako u govedarstvu, tako i u ovčarstvu. Moram da naglasim da je komisija na terenu konstatovala manji broj odgajivača goveda u našem kraju, što je jedan od najvećih problema trenutno. Nadamo se da će se to u narednim godinama prevazići i da ćemo uspeti da povratimo stočarstvo na onaj nivo na kojem treba da bude“, rekao je u svom obraćanju Teodorović.

I ove godine akcenat je bio na kvalitetu izloženih grla, stoga se komisija za selekciju pridržavala strogih kriterijuma za odabir, a kako su istakli, odlučivale su nijanse. Prema ocenama dr Vlade Patelića iz Instituta za stočarstvo Zemun i dipl. ing. Nikole Radulovića iz Centra za poljoprivredu Lajkovac, proglašena je pobednica i dve pratilje u sve tri kategorije, pa je za najbolje među junicama proglašeno grlo Veroljuba Ilića iz Klenja, a za šampionku je proglašena i prvotelka Ljubodraga Puzića. U kategoriji krava šampionka je bilo grlo Siniše Ljubanića, a za apsolutnu šampionku desete izložbe goveda simentalske rase proglašena je krava Veroljuba Ilića iz Klenja.

„Pohvale za organizatore, koji su prošle godine uspeli da urade nešto što se baš i ne dešava na našim prostorima, da nastave tradiciju koja je davnih dana započeta ovde u Bogatiću, organizovanjem regionalnih izložbi. Kada  bih bio u mogućnosti, svakom od proizvođača danas bih  uručio nagradu, jer zaista u trenucima nezapamćenim za naše stočarstvo i proizvođače mleka,  sačuvati stočni fond, izvesti ih na današnju izložbu je zaista za svaku pohvalu i za svaku nagradu.  Čestitam svima“, rekao je Vlada Pantelić iz Instituta za stočarstvo Zemun.

Komisiju za ocenjivanje izloženih grla ovaca činile su dipl. ing. Marina Gačić iz poljoprivredne stručne službe Šabac i dr Dragana Ružić-Muslić iz Instituta za stočarstvo Zemun, koja je i saopštila rezultate. U kategoriji ovaca rase Il de frans za najbolju je proglašena kolekcija odgajivača Ivana Ilića iz Klenja, čiji su i ovan, kao i kolekcije šilježica i dviski Il de frans rase proglašeni za najbolje. Za kolekcije ovaca romanovska rase titulu najboljih je poneo odgajivač Boško Uglješić iz Glušaca. Prvo mesto osvojile  su kolekcije ovaca, dviski, šilježica i ovan rase virtember, vlasnika Gorana Čolića iz Bogatića.

Pehare i diplome najuspešnijima uručio je Zlatko Lacković, šef Odeljenja za poljoprivredu Opštine Bogatić.

Svi prisutni na izložbi mogli su da okušaju sreću u nagradnoj igri, u kojoj je glavna nagrada bila umatičeno žensko tele. Najsrećniji je danas bio Branislav Lovočanin.

Na događaju su nastupili izvođači pripremnog ansambla FA „Đido“.

 
 

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH