ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

29.03.2023 Кроз програм „Знањем до посла“ до жељене каријере и боље будућности представљене услуге каријерног вођења и саветовања (КВиС)

Саопштење за јавност преносимо у целости: 
 
Шабац, 29. март 2023. године – Представницима основних и средњих школа Мачванског и Колубарског округа и из градова Сремска Митровица, Рума, представљене су услуге каријерног вођења и саветовања (КВиС) које се спроводе у оквиру пројекта „Знањем до посла“. Партнерски пројекат две владе – Швајцарске и Србије тренутно се реализује у 13 региона у Србији, а осмишљен је тако да креира што боље предуслове за брже запошљавање младих кроз развој система каријерног вођења и саветовања као и кроз обуке на радном месту код познатог послодавца.
 
Услуге КВИС-а намењене су младима од 15 до 30 година, као и старијима уколико припадају теже запошљивим категоријама друштва, како би се унапредиле њихове професионалне вештине и створили повољнији услови за бржи радни ангажман. Захваљујући мрежи  партнерских организација, такозваних брокера, млади пролазе кроз свеобухватан  систем каријерног вођења и саветовања при чему их обучени каријерни практичари оснажују у разумевањуличних талената, информишу о актуелностима са тржишта рада, могућностима даљег усавршавања или пак могућностима запослења. Услуге каријерног вођења и саветовања се пружају у седам основаних Јоб инфо центара у Нишу, Пироту, Књажевцу, Крушевцу, Пожеги, Шапцу и Крагујевцу, као и основним и средњим школама у регионима покривеним пројектом, који уз читав програм оснаживања младих у циљу одговорног планирања каријере, у складу са интересовањима организује и реалне сусрете са послодавцима и представницима одређених занимања у циљу упознавања са конкретним професијама. 
 
„Желимо да разбијемо мит да је каријера нешто што имају само успешни пословни људи и да је то једносмеран процес.Захваљујући пројекту „Знањем до посла“, на иновативан, занимљив и конкретан начин,унапређујемо услове за брже запошљавање младих и повећавамо њихову шансу да се успешно позиционирају на тржишту рада и обављају посао за који су заинтересовани. Истовремено, захваљујући холистичком пакету услуга и активности, желимо да промовишемо и хуманије и инклузивније друштво које брине не само о будућности младих, већ и о теже запошљивим категоријама друштва. Нарочито смо поносни на преко 3500 учесниканашег пројекта који припадају категорији тешко запошљивих особа из осетљивих група, попут Рома, младих из руралних средина, младих без родитељског старања, самохраних родитеља, младих са инвалидитетом“, истакла је Јелена Стефановић, лидер компоненте за каријерно вођење и саветовање.
Представници основних и средњих школа имали су прилику да прате и панел дискусију у којој су своја искуства поделили каријерни практичари из Јоб инфо центара из Крагујевца и Шапца као и представници школа и омладинског центра који су већ имали прилику да користе услуге каријерног вођења и саветовања. Панелисти су се сложили да субројни изазови са којим се млади суочавају, али да је важност и значај услуга каријерног вођења и саветовања неупитна,  и да охрабрује њихов ентузијазам и жеља да се непрекидно усавршавају.
У реализацију пројекта уложено је 29 милиона евра, а готово 27 000 младих  је  користило услуге каријерног вођења и саветовањау протеклих осам година. Преко 1600 полазника програма завршило је обуку на радном месту, а чак 77% полазника обука се запослило. Препознавајући значај умрежавања, у пројекат се укључило и 250 компанија као и бројни партнери из јавног и цивилног сектора, свесни да су компетентни и обучени млади кадрови будућност привреде и друштва уопште.Пројекат се реализује уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања као и Министарства просвете, Канцеларије за дуално образовање и Национални оквир квалификација, као и Агенције за квалификације, Привредне коморе и Националне службе за запошљавање.
 
Фото: Никола Миловановић
 

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH