ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

24.02.2024 Књига Јелене Будалић „Стазама вечности” СПОНА МАЧВЕ И ЈАДРА

СПОНА МАЧВЕ И ЈАДРА
(промоција збирке поезије Јелене Будалић)

Синоћ је у свечаној сали Скупштине општине Богатић, у организацији КОЦ Богатић одржано литерарно-музичко вече које је уприличено поводом прве песничке збирке Јелене (Ерцеговчевић) Будалић.
                Својом збирком ,,Стазама вечности“ Јелена Будалић  направила је дивну спону Мачве и Јадра. Збирку је штампало Удружење писаца ,,Вуково перо“ из Лознице, а након изласка из штампе Јелена је постала и члан Удружења писаца ,,Јанко Веселиновић“.
                Вече је отворила млада гитаристкиња, Олга Дубљанин, композицијом SONGE CAPRICORNE, (roland Dyens). Тајац у публици је неоспорив доказ да је публика у нашем крају жељна квалитетних младих музичара. Олга Дубљанин се први пут представила публици у Богатићу. Она је ученица Музичке школе у Шапцу у класи професора Јована Михајловића. Освојила је бројне републичке и међународне награде.
                Музиком опијеној публици обратио се Дејан Николић, законски заступник Удружења писаца ,,Јанко Веселиновић“. Најавио је представљање лика и дела Јелене Будалић, да би се након тога публици обратила и песникиња. Природност и неусиљеност њене поезије,  као и захвалност коју је исказала организатору, учесницима и публици створиле су савршен тренутак да у непосредности, која је својствена њеној поезији, лектор и рецезент збирке, Катарина Кулезић истакне важну поруку збирке, Аристотелову мисао да дефиниција љубави подразумева једну душу у два дела.
                Немања Петровић, виолиниста одсвирао је Meditation  (J. MАssenet-Thais). Он је ученик Музичке школе у Шапцу у класи професора Милана Богдановића. Попут Олге, добитник је бројних републичких и међународних такмичења. Камерну музику је изводио са две виолине и клавиром, а од скора и са гитаристкињом Олгом Дубљанин. Немања свира и традиционалне инструменте, обрађује класична дела за хорове, нестандардне саставе и мање оркестре.
                Поезију су читали чланови Удружења писаца ,,Јанко Веселиновић“ Дејан Николић, Виолета Пенић и Милена Ћировић. Поезију је читао и  обратио се публици издавач и председник Удружења писаца ,,Вуково перо“ из Лознице, Љутомир Рундић. Говорио је о одличној сарадњи са штампаријом Галаксија из Ниша, као и да Удружење помаже свим младим ауторима бесплатном припремом за штампу, лектуром и рецензијом.
                Поезију је читала и Николина Товиловић, ученица седмог разред ОШ ,,Вук Караџић“ из Бадовинаца. Николина је одлична ученица и млада нада српског песништва. Публика је великим аплаузом подржала младу Николину када је прочитала једну од својих песама.
                Необично бројна публика је била опчињена. Стојан Аничић Оки, водитељ вечери, је позвао све присутне да узму свој примерак књиге и понесу кући своје парче вечности.
Вече је завршено гитаром Олге Дубљанин и виолином Немање Петровића (A. Piazzolla-Historie du Tango, Café 1930), а Јелена Будалић је уз помоћ свих учесника и публике ,,Стазама вечности“ уписала у вечност љубав коју негује према супругу.

 

 

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH