ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

23.06.2024 Данас су Свете Тројице

Српска православна црква (СПЦ) и њени верници данас обележавају празник Силазак Светог Духа на апостоле – Свете Тројице или Духове.

 
Празник Свете Тројице се увек обележава 50. дан после Васкрса и десети дан после Спасовдана. Духови представљају и “рођендан” хришћанске цркве, а називају се још и Свето Тројство, Света Тројица, Тројичин дан, Силазак светог духа на апостоле, Духови. Kод Срба и још чешће код Руса и Грка, тај празник се зове и Педесетница.
 
По значају то је трећи празник по значају, после Васкрса и Божића, и као они, такође се слави три дана. Празновање се наставља целе седмице, не пости се, то је тзв. “трапава недеља”.
 
Тај празник се назива још и Тројица јер је – по учењу – Христос обећао, Бог Отац дозволио, а Свети Дух сишао.
 
На Свете Тројице испунило се Христово обећање ученицима да ће примити благодет Духа Светог и проговорити многим језицима које до тада нису знали. Тиме је завршено оснивање Христове цркве, а апостоли кренули по свету да шире Христово учење.
 
Празник Духови се “пада” увек у недељу, на педесети дан од Васкрса. Црквено учење каже да је непосредно пре Вазнесења, Христос обећао ученицима да ће се убрзо “излити благодет Духа Светог” на њих, што се десило 50. дана од васкрснућа.
 
У педесети дан од Христовог Васкрсења, са неба изнад куће у којој су боравили апостоли и Пресвета Богородица настаде бука.
 
Обичаји
Још од првих хришћана, обичај је да се на овај празник под у храмовима покрива травом, а зидови украшавају зеленим гранама.
 
Током молитве, народ плете венчиће од траве које после носи кући и оставља поред иконе и кандила. Многи носе венчиће са собом, да би их Господ заштитио од разних несрећа.
 
Света Тројица слави се и као крсна слава, негде први, а негде други дан.
 

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH