ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

26.07.2016 EMISIJA - Kulturni Identitet - Boje zavičaja u hladu lipe na platnima umetnika u Sovljaku

U Etno parku  u Sovljaku  u toku  je 18. slikarska kolonija  „Sovljak 2016“,  koja je otvorena 22 jula.

Pod krošnjama stare lipe, inspiraciju za svoje radove pronašli su umetnici iz raznih krajeva Srbije:  Vladimir Vlajić iz Beograda, Đorđe Stanić iz Užica, Milena Radić iz Kaća, Radmila Matejević iz Niša, Miroljub Sretenović iz Kragujevca,Dimitrije Kolarević iz Bačkog Jarka, Milovan Panić iz Pančeva i Milivoje Štulović iz Kragujevca.

Svaki umetnik ostaviće svoj lični pečat prepoznatljivog stila i jedinstvenog nadahnuća. Portreti, dela apstraktne umetnosti, pejzaži, naći će svoje mesto u novoj kolekciji slika, koje će upotpuniti bogatu riznicu KOC-a  i opštine Bogatić.

Razgovarali smo sa umetnicima koje smo zatekli u stvaralačkom procesu i prijatnoj atmosferi.

Oduševljen sam ovim krajem, lepotom ravnice i živopisnim ambijentom. Inspiracija me je navela na posebne teme koje sam prilagodio svom stilu. Kao osnovu za svoje radove koristim Leonardove crteže, u koje sam utkao i mačvanske motive“, rekao je za Mačva Info, Milivoje Miša Štulović, akademski slikar iz Kragujevca.

Slikari iz Sovljaka uvek ponesu lepe uspomene i steknu nova prijateljstva. Na dar Mačvanima ostavljaju vredna umetnička dela, koja će zauvek ostati spona između umetnosti i mačvanskog gostoprimstva.

Likovna kolonija u Sovljaku napunila je 18 godina. Slikari koji su nam dolazili u goste ostavili su neizbrisiv trag i vredna umetnička dela. Svojim znanjem i ogromnim talentima, doprineli su razvoju slikarstva u Mačvi. Zahvalan sam Skupštini opštine Bogatić i mnogobrojnim sponzorima, koji su zajedno doprineli trajnosti i kvalitetu slikarske kolonije“, izjavio je Dragomir Ninković, koordinator kolonije KOC-a Bogatić.

Svečano zatvaranje slikarske kolonije zakazano je za 28. jul, kada će posetioci imati priliku da vide 16 umetničkih dela u bojama zavičaja.

 

N.Isaković

Projekat "Mačva Info" sufinansiran je iz budžeta Opštine Bogatić - "Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva"

 

 
 

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH