ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

30.01.2016 Prihvatilište za pse

Usled nedovoljne svesnosti i smanjenog opšteg obrazovanja naših sugrađana, susrećemo se sa sve većim porastom pasa lutalica na teritoriji naše zemlje.

Problemi se na individualnom nivou “rešavaju” po principu : ”Muko moja pređi na drugoga” ili konstantnim bacanjem štenaca sa jedne teritorije na drugu, selo-grad,grad-selo.Naravno kada se malo bolje razmisli, ova dvosmerna putanja je začarani krug koji nas kao svesna i bića na višem razvojnom nivou ubacuje u još dublji problem.

Psi sa ulice u teškim životnim uslovima su skloni grupisanju da bi lakše preživeli ,a stvaranje čopora  donosi novi problem. Problem se zasniva na tome da psi koji su pojedinačno pitomi, u grupi  menjaju karakter i zbog gladi postaju agresivni i opasni  kako za domaće životinje, tako i za ljude .Istovremeno, ljudi su skloni da svoju ljutnju, bes i strah usmeravaju na pse, ali suština je da smo mi krivi za ovakvu situaciju na našim ulicama.Jedino rešenje za ovaj problem je sterilizacija vlasničkih pasa i  mačaka.

Ne može da se ospori da  postoji napredak u ovom polju i da su se mnoge institucije uključile u rešavanje ovog problema. Do sada se sve rešavalo na nivou grada,ali sada sa ponosom možemo da istaknemo da je i Opština Bogatić u saradnji sa Veterinarskom stanicom Bogatić pokrenula akciju sterilizacije pasa lutalica.U razgovoru sa doktorom veterinarske medicine Borisom Dražićem, koji predstavlja glavno i odgovorno lice za ovu akciju Veterinarske stanice Bogatić saznali smo da su sa  programom krenuli  krajem oktobra.Postoji posebna služba koja se bavi hvatanjem pasa, nakon toga se psi dovoze u kompletno renovirano prihvatilište, gde prolaze trijažu koju vrše veterinari. Nakon trijaže koja podrazumeva odvajanje pitomih i zdravih pasa  od bolesnih ili agresivnih, psi se vode u hiruršku salu na sterilizaciju.Nakon sterilizacije, psi se smeštaju u stacionar gde se oporavljaju. U prihvatilištu ostaju 14 dana, gde primaju adekvatnu terapiju, a ujedno se čipuju i vakcinišu protiv besnila. Pred puštanje vrši se dehelmintizacija ili čišćenje od parazita.Kroz prihvatilište od kraja oktobra do danas prošlo je tridesetak pasa sa područja Opštine Bogatić.Ono što doktora Dražića čini ponosnim je da tokom trijaže, nisu imali razloga da izdvoje nijednog psa za eutanaziju. Sjajan podatak, koji je redak bilo gde u svetu. Postoji mogućnost usvajanja ovih pasa, što se i desilo u prihvatilištu dva puta.Iako mnoge zbunjuje činjenica da se ovi psi nakon boravka u prihatilištu, vraćaju ponovo na ulicu, ovo je jedan od najhumanijih poteza. Ne smemo da zaboravimo da su životinje bića sa čulima i emocijama. I da smo svi zajedno deo istog Univerzuma. Spona je očigledna, zavisimo jedni od drugih u svakom smislu.Ono što nas kao ljudska bića odlikuje je upravo viša svest i s toga mi snosimo najveću odgovornost.Nadamo se da će u budućnosti sve više vlasnika odlučiti da steriliše svoje ljubimce.Svesni smo i da ovakve intervencije dosta koštaju,zbog toga se nadamo da će biti sve više projekata kao što je organizovalo društvo za zaštitu životinja i prirode “Đurđevo”(http://www.dzzdjurdjevo.com/).Oni imaju saradnju sa mnogim veterinarskim klinikama i stanicama širom Srbije, gde finsiraju veći deo intervencije, a vlasnici plaćaju simboličnu sumu za sterilizaciju svog ljubimca.

Nadamo se da će ova akcija u našoj opštini potrajati i da će se broj pasa na ulici smanjiti. Ujedno apelujemo na sve da ne uzimaju “stvar u svoje ruke” i da ne preduzimaju drastične mere usmerene na pse lutalice, već da se obrate zvaničnoj ustanovi kao što je Veterinarska stanica Bogatić. Trebalo bi podsetiti da je već godinama na snazi Zakon o dobrobiti životinja, koji podrazumeva ogromne kazne za neodgovorno ponašanje. 

Pokažimo da ipak čovek nije najveća životinja ili jeste?!

Tamara VešićTomić, profesor - Mačvanska srednja škola

 

MAGAZIN

31.08.2021 Proširene vene – problem savremenog društva: simptomi i lečenje

Proširene vene predstavljaju veoma često oboljenje krvnih sudova. U stvari, to su nepravilno proširene vene, izvijuganog oblika, čija je struktura ...

27.07.2021 5 uređaja koji će vam olakšati život

Ukoliko ste već opremili svoju kuću ili stan frižiderom, šporetom, mašinom za pranje veša i ostalom neophodnom belom tehnikom, vreme ...

23.07.2021 Rad od kuće-prednost ili opterećenje za mame?

Šta vam je važnije karijera ili porodica? Većina žena bi rekla da im je podjednako važno i jedno i drugo. ...
 
VRH