ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

03.10.2016 Dečija nedelja: „NEĆU DA BRIGAM, HOĆU DA SE IGRAM!“

Pod sloganom „Neću da brigam, hoću da se igram!“ ove godine se, od 3. do 9. oktobra, obeležava nacionalna manifestacija Dečja nedelja. Na našim prostorima uvedena je 1987. god. Zakonom o društvenoj brizi o deci, a na predlog organizacije Prijatelji dece Srbije.

Dečja nedelja senzibiliše javnost na potrebe dece u ostvarivanju svojih prava i doprinosi ambijentu koji pruža jednake šanse za razvoj i ostvarenje punog potencijala dece, kao i njihovo učešće u društvenom životu.

Dečja nedelja ove godine posebnu pažnju poklanja značaju igre i stvaralaštva, koje imaju nezamenljiv značaj u celokupnom razvoju deteta. Igra je priprema deteta za život , kojom se povezuje sa prodicom, zatim sa vršnjacima, školom, nezamenljiv je deo kreativnog i kvalitetnog slobodnog vremena. Igra doprinosi razvoju svih psihofizičkih funkcija, sposobnosti i znanja deteta i stvara uslove za formiranje emocionalno stabilne, socijalizovane i kreativne ličnosti. Igra je priprema deteta za život u društvu, dete se uči interakciji, komunikaciji i saradnji. Takođe, kroz igru se dete uči i osnovnim moralnim pravilima, u skladu sa svojim uzrastom i stepenom razvoja mišljenja. Poznata je činjenica da roditelji vole deci da poklanjaju igračke, a evo nekoliko ideja koje su igračke odgovarajuće za određeni uzrast deteta:

 

1.Deci do 1. godine života mogu se pokloniti:

 -zvučne -svetlosne - pokretne igračke. Važno je da je zvuk prijatan za uvo, a svetlo i pokret oku. Npr. pokretne igračke kao autići i životinje, jednostavne slikovnice s jasnim slikama.

2. Deci od dve godine starosti mogu se pokloniti:

- jednostavnije igre za građenje

 - drveni vozići

- slagalice

 - lutke

- plišane životinje

- slikovnice.

3. Za decu u trećoj godini života poželjne su:

 - slagalice

 - plastelin

- odeća i kuća za lutke

- garaža

 - prve društvene igre

 - slikovnice s kratkim tekstovima i stihovima

- igračke za pesak

 - CD s dečjim pričama i pesmicama

4. Deci u četvrtoj godini mogu se pokloniti:

- dečje knjige i slikovnice

- igre s bojama i oblikovanjem

 - saobraćajne igre

 - igre s jednostavnim pravilima

- igre s kockama

- igre sa simbolima i bojama

- igre spretnosti, koncentracije

 - dopuna konstrukcijskih elemenata za gradnju

 - bojice, predmeti za bojanje.

5. Na uzrastu od pet do sedam godina za decu su prigodne:

 - igre s pravilima

- igre s kockama

 - društvene igre

 - sportski rekviziti

 - muzički instrumenti.

Igra deci omogućava da: razvijaju samopoštovanje, da izraze osecanja i ideje, da se oslobode napetosti i frustracije, da probaju uloge i aktivnosti iz mašte, da budu spontana i kreativna, da istražuju šta ih zanima, šta vole ili ne vole, da rizikuju, vezbaju rešavanje problema i uce na greškama, da otkrivaju i usavršavaju odredjene veštine, sposobnosti i talente, da upoznaju druge osobe i saradjuju sa njima, da saznaju i nauce da cene ljudsku raznolikost, da upoznaju fiziki svet i prirodu, da uzivaju...

U OŠ “Mika Mitrović” Bogatić i ove godine Dečjoj nedelji je posvećena značajna pažnja, i biće obeležena nizom sportskih, kulturnih i humanitarnih aktivnosti čemu će značajan doprinos dati Učenički parlament.

 

Snežana Laslo, dipl. psiholog

Izvori: 1.Brošura Prijatelja dece Srbije – Dečja nedelja 2016.

http://www.djecji-vrtic-ploce.hr/javni_rad/Dijete_i_igra.pdf

 

 

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH