ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

01.12.2016 STOP! NASILJU

Svedoci smo svakodnevnice u kojoj, na našu žalost, narasta vršnjačko nasilje. Teatar DODIR se pridružio društveno odgovornoj kampanji „Stop vršnjačkom nasilju“ sa predstavom STOP NASILJU, koja je izvedena  u OŠ „Mika Mitrović“ Bogatić za učenike od 1. do 6. razreda  na inicijativu Tima za zaštitu od nasilja koji funkcioniše u ovoj školi.

Pozorišna predstava za decu STOP NASILJU spada u angažovano pozorište, jer obrađuje veoma aktuelnu, a za čitavo društvo odgovornu temu. Veoma edukativna i zabavna. Namera nam je bila da kroz poruke koje prenose junaci iz predstave, dopinesemo bar mali udeo u sprečavanju vršnjačkog nasilja a da decu podstaknemo da budu bolja i humanija. Pisana je u stihu i na jedan veoma komičan način, deci predstavlja urnebesnu zabavu a nosi veoma ozbiljnu poruku. Mornar Popaj, Mačak u čizmama i smešna  Veštica, uspevaju da svojim komičnim sukobima i zapletima dočaraju deci kako se oseća neko, koji čini nasilje i kako se oseća neko,  na kome se nasilje vrši. Pisac, koji kontroliše njihove sukobe, uspeva da njima, a i deci objasni da nasilje nikako ne treba da čine“ reči su autora i protagoniste ove veoma zanimljive predstave Dragana Petrovića.

Naš poznati sociolog dr Ratko Božović o ovoj predstavi je rekao: „Predstava STOP NASILJU briljantno prezentira još jednu pošast našeg vremena i naše sredine - nasilje.  U nas nema nijedne forme života u kojoj ne vlada nasilje.  Gotovo svakodnevno se suočimo sa porodičnim nasiljem, nasiljem u školi, nasiljem na ulici,  a posebno vršnjačkim i navijačkim nasiljem. Bauk nasilja kruži svuda oko nas i u nama. Nezaustavivo! A od netrpeljivosti i mržnje korak je do nasilja.
Ova predstava na plastičan i uverljiv način pokazuje porazne posledice nasilja. Ona uči decu kako da se suoče sa nasiljem i da ga svim snagama potisnu. Tamo pisac, jedna od najvažnijih likova predstave, upozorava ovako: Batine ništa lepo ne nude. Samo bol i poniženja. U ovom duhu je čitava predstava. Songovi su u njoj  očaravajući. A kompletna predstava je za dugo pamćenje.

Ipak, PP služba škole je uočila zabrinjavajuću pojavu, da oni učenici koji ponekad čine nasilje, nisu prisustvovali predstavi iako bi upravo oni prvi imali koristi od nje. Zato i ovim putem apelujemo na razredne starešine i roditelje ovih učenika da ubuduće prihvataju naše savete i shvate značaj i dobrobit koji njihova deca mogu imati od sadržaja ponuđenih u školi.

 

Snežana Laslo, psiholog OŠ « Mika Mitrović » Bogatić

 

MAGAZIN

31.08.2021 Proširene vene – problem savremenog društva: simptomi i lečenje

Proširene vene predstavljaju veoma često oboljenje krvnih sudova. U stvari, to su nepravilno proširene vene, izvijuganog oblika, čija je struktura ...

27.07.2021 5 uređaja koji će vam olakšati život

Ukoliko ste već opremili svoju kuću ili stan frižiderom, šporetom, mašinom za pranje veša i ostalom neophodnom belom tehnikom, vreme ...

23.07.2021 Rad od kuće-prednost ili opterećenje za mame?

Šta vam je važnije karijera ili porodica? Većina žena bi rekla da im je podjednako važno i jedno i drugo. ...
 
VRH