ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

19.12.2016 Dobrotom, tolerancijom i desetkama Anđelija Todić želi do pravde i humanosti

Odeljenje za društvene delatnosti opštine Bogatić donelo je odluku o stipendiranju petoro studenata, za školsku 2016/17.godinu.

Među najtalentovanijom i najvrednijom mačvanskom decom nalazi se i Anđelija Todić iz Bogatića, student druge godine Pravnog fakulteta u Beogradu, koja je sve brucoške ispite položila iz prvog puta, sa ocenom 10. Od sedam ispita prve godine četiri je položila u predroku. Za jedan ispit joj je potrebno 20 do 30 dana aktivnog rada. Uči tako što čita naglas. Za poslednja dva predmeta, sa osmehom priča, da su je komšije iz zgrade u kojoj stanuje zadirkivale da su i oni sve naučili slušajući je, jer ih je pripremala uz otvoren prozor. Ne koristi skripte, već isključivo stiče znanje iz knjiga, a dobrom organizacijom sa lakoćom ostvaruje briljantnu prosečnu ocenu 10. 

Sa odličnim uspehom završila je šabačku Gimnaziju, filološki smer. Učila je engleski, nemački, francuski, španski, latinski jezik.  Znanje engleskog testirala je na British Council u Beogradu i položila najviši nivo. Ovaj sertifikat pruža joj mogućnost da, kako ističe, i kao nastavnik, engleski jezik predaje u školi. Uspeh je ne sprečava da zaostaje u vršnjačkim aktivnostima. Voli rok muziku, druži se sa prijateljima čije poznantsvo datira još iz vrtića, odlazi na koncerte, u pozorište, ponekad i u kafanu. Mnogo joj znači razumevanje i iskrena podrška prijatelja koji shvataju njene ambicije. Njen takmičarski duh je ograničen i nema potrebu da se nadmeće sa drugima. Želja joj je da spozna sopstveni limit i maksimum, da dosegne svoju granicu isključivo ličnim radom.

Radnu naviku i osećaj odgovornosti stekla je od majke Slavice i oca Branka. Već u prvom razredu osnovne škole pisala  je priče, kasnije pesme i kratke pozorišne komade. Roditelji joj nisu pomagali u tome, ali su čitali njena dela, danima zajedno sedeli i analizirali, bodreći je da nastavi, uživali zajedno sa njom u njenim predstavama. Nikada je nisu sputavali, već su je savetovali i usmeravali na prave vrednosti i učili da sve što radi, zavisi uglavnom od njene lične posvećenosti. Bez njihove podrške, sigurna je da ovi rezultati ne bi bili ovako veliki.

Kao perfekcionista, sve što započne dovodi do savršenstva. Tvrdoglavo je uporna u svakoj svojoj nameri, empatična za druge. Teško se “otvara” novim prijateljima, ali sa postojećim ima odnos “zajedno do kraja”. Veruje u Boga, ravnopravnost i toleranciju, dobrotu i pravdu. Smatra da svaki čovek treba da ima hobi, da se bavi onim što voli, a Anđelija uživa u crno belim filmovima i čitanju knjiga. Preporučuje nam Slobodana Selenića -  “Očevi i oci”, Semjuela Beketa - “Čekajuči Godoa”, omiljeni žanr joj je dramaturgija i roman “Ubiti pticu rugalicu” od Harper Li-a. Rezervisana po prirodi, nije podlegla ni jednom poroku. Za kritiku je dovoljna sama sebi, nikada ne ostavlja započeto, sa problemima se suočava lavovski, radi na sebi i svakim danom je sve bliža postavljenom cilju.

Želja joj je da se bavi humanitarnim pravom. Zato je izabrala smer Međunarodno pravo, sa kojim uz odlično poznavanje engleskog jezika, može da aplicira za posao pri Ujedinjenim nacijama i ostvari svoj cilj. Anđelijin životni moto je Šerbedžijina rečenica “Ja neću imati s’kim  ostati mlad ako svi ostarite”,  a njena topla poruka svakom od nas je: ”Nemoj se iskvariti, nemoj izgubiti to što jesi.  Budi čovek”!

J. Dž.

Rubrika: Građani reporteri

 

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH