ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

12.05.2017 12.maj – međunarodni dan sestara

Biti medicinska sestra je jedinstven poziv koji traži ono najlepše u ljudskom biću - humanost i predanost pozivu. “Jedinstvena uloga medicinske sestre je pomagati pojedincu, bolesnom ili zdravom, u obavljanju onih aktivnosti koje pridonose zdravlju ili oporavku (ili mirnoj smrti), a koje bi pojedinac obavljao samostalno kada bi imao potrebnu snagu, volju i znanje.” (Virdžinija Henderson)
Oblast rada medicinske sestre vrlo je širok, od učenja dece pranju ruku, odraslih očuvanju zdravlja, do rukovođenja visoko sofisticiranom medicinskom tehnologijom kojom se može očuvati i sačuvati ljudski život.
Medicinska sestra je emocionalno zrela i stabilna osoba koja može da razume i da se nosi sa ljudskim patnjama, hitnim stanjima, zdravstvenim problemima i etičkim nedoumicama.
Sestrinstvo je poziv koji se aktivno uključuje u brigu za zdravlje čovekovog tela i duše.
Sestre rade samostalno u timu na unapređenju zdravlja, lečenju i rehabilitaciji. Pružaju zdravstvenu negu, organizuju profesionalnu negu i kontinuiranu edukaciju. Rade na različitim mestima, od patronaže do jedinica intenzivne nege. I bez obzira na kom odeljenju medicinska sestra radi, samostalno ili u multidisciplinarnom timu, ona mora biti motivisana i mora osećati veliku ljubav prema čoveku.
Poslovi u sestrinstvu prilagođavaju se posebnim potrebama pacijenata na različitim odeljenjima, pa tako postoje i velike razlike u poslovima sestara na pedijatriji, hirurgiji, neurologiji, neonatologiji . . . Sestrinstvo je posao u kojem, osim znanja i veštine, medicinske sestre  daju  i treću dimenziju  -  humanost.
Velika odgovornost, potreba brzog reagovanja, svakodnevno suočavanje sa smrću i ljudskim patnjama, veliki su izvor stresa. Zdravstveni radnici svakodnevno su izloženi brojnim stresovima na poslu. Veliki broj pacijenata, radi  sa teškim ili zahtevnim pacijentima, manjak zdravstvenih radnika, rad u smenama i dežurstvima, negativno deluju na zadovoljstvo medicinskih sestara koje žele profesionalno raditi svoj posao.
 

Pišu: VMS Snežana Pavlović i VMS Sanja Davidović

Patronažna služba Doma zdravlja Bogatić

 

MAGAZIN

29.03.2018 Srce mačvanske pesnikinje

„Kad nas ljubav dodirne svi postajemo pesnici“ rekao je davno Platon. Ljubav u svim oblicima i veličinama okružuje ljude, a ...

17.02.2018 Na planeti trenutno živi 7.602.606.458 stanovnika

Podaci sa sajta www.worldometers.info  pokazuju da je, 17.februara 2018.godine, u 14.55 časova, svetska populacija brojala  7.602.606.458 stanovnika. Brojke se menjaju ...

29.12.2017 МОЈА ЗАХВАЛНОСТ - Пише Теодора Миланковић

Има дана у животу када поседујете снагу којом можете да полетите  високо, далеко изнад облака, кад могу да вас понесу  ...
 
VRH