ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

29.01.2018 Европска недеља превенције рака грлића материце

Европска недеља превенције рака грлића материце се обележава од 28. јануара до 3. фебруара 2018. године у циљу подизања свести  жена о раку грлића материце и начинима превенције.

Рак грлића материце, скоро деценију, представља озбиљан јавноздравствени проблем у Србији.

Према подацима Регистра за рак Института за јавно здравље Србије ,,Др Милан Јовановић Батут”сваке године се у просеку региструје 1200 новооболелих жена од рака грлића материце. Када говоримо о умирању, сваке године у просеку  више од 400 жена изгуби живот од ове врсте рака, за коју са сигурношћу знамо да припада групи најпревентабилнијих.

У раном стадијуму свог развоја, рак грлића материце је без симптома. Када се јаве симптоми то је обично неуредно крварење из материце, односно крварење ван менструалних циклуса, крварење након сексуалног односа или крварење код жена које су у менопаузи.

За рано откривање болести примењује се Папаниколау тест, који се ради као део гинеколошког прегледа. Препорукаје да се обавља код свих жена старости између 25 и 65 година и то најмање једном у три године.Овим тестом се могу открити не само рани стадијуми рака већи промене које му претходе, чијим се уклањањем спречава настајање рака.

РЕДОВАН ПРЕГЛЕД ЈЕ НАЈБОЉА ЗАШТИТА, КАЖИ ТО СВИМА КОЈЕ ВОЛИШ!

У недељи која је пред нама потребно је интензивирати активности на промоцији значаја очувања репродуктивног здравља и могућности коришћења доступних мера превенције рака грлића материце.

 

Пишу: ВМС Снежана Павловић и ВМС Сања Давидовић

Патронажна служба Дома здравља Богатић

 

MAGAZIN

29.03.2018 Srce mačvanske pesnikinje

„Kad nas ljubav dodirne svi postajemo pesnici“ rekao je davno Platon. Ljubav u svim oblicima i veličinama okružuje ljude, a ...

17.02.2018 Na planeti trenutno živi 7.602.606.458 stanovnika

Podaci sa sajta www.worldometers.info  pokazuju da je, 17.februara 2018.godine, u 14.55 časova, svetska populacija brojala  7.602.606.458 stanovnika. Brojke se menjaju ...

29.12.2017 МОЈА ЗАХВАЛНОСТ - Пише Теодора Миланковић

Има дана у животу када поседујете снагу којом можете да полетите  високо, далеко изнад облака, кад могу да вас понесу  ...
 
VRH