ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

29.01.2018 Европска недеља превенције рака грлића материце

Европска недеља превенције рака грлића материце се обележава од 28. јануара до 3. фебруара 2018. године у циљу подизања свести  жена о раку грлића материце и начинима превенције.

Рак грлића материце, скоро деценију, представља озбиљан јавноздравствени проблем у Србији.

Према подацима Регистра за рак Института за јавно здравље Србије ,,Др Милан Јовановић Батут”сваке године се у просеку региструје 1200 новооболелих жена од рака грлића материце. Када говоримо о умирању, сваке године у просеку  више од 400 жена изгуби живот од ове врсте рака, за коју са сигурношћу знамо да припада групи најпревентабилнијих.

У раном стадијуму свог развоја, рак грлића материце је без симптома. Када се јаве симптоми то је обично неуредно крварење из материце, односно крварење ван менструалних циклуса, крварење након сексуалног односа или крварење код жена које су у менопаузи.

За рано откривање болести примењује се Папаниколау тест, који се ради као део гинеколошког прегледа. Препорукаје да се обавља код свих жена старости између 25 и 65 година и то најмање једном у три године.Овим тестом се могу открити не само рани стадијуми рака већи промене које му претходе, чијим се уклањањем спречава настајање рака.

РЕДОВАН ПРЕГЛЕД ЈЕ НАЈБОЉА ЗАШТИТА, КАЖИ ТО СВИМА КОЈЕ ВОЛИШ!

У недељи која је пред нама потребно је интензивирати активности на промоцији значаја очувања репродуктивног здравља и могућности коришћења доступних мера превенције рака грлића материце.

 

Пишу: ВМС Снежана Павловић и ВМС Сања Давидовић

Патронажна служба Дома здравља Богатић

 

MAGAZIN

19.08.2018 Bitka na Ceru je bila odbrana kuće koja se sa Cera videla

U spomen kompleksu “Cerska bitka” u Tekerišu, simbolu pobede srpske vojske u Prvom svetskom ratu, na 104-tu godišnjicu od pobede ...

18.08.2018 Dok grlimo ženu koja nas voli

Digitalizacija koja je u završnom naletu ovladala je i društvenim zajednicama i skoro svakim ljudskim bićem kao pojedincem. Novi mediji doneli ...

29.03.2018 Srce mačvanske pesnikinje

„Kad nas ljubav dodirne svi postajemo pesnici“ rekao je davno Platon. Ljubav u svim oblicima i veličinama okružuje ljude, a ...
 
VRH