ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

29.01.2018 Европска недеља превенције рака грлића материце

Европска недеља превенције рака грлића материце се обележава од 28. јануара до 3. фебруара 2018. године у циљу подизања свести  жена о раку грлића материце и начинима превенције.

Рак грлића материце, скоро деценију, представља озбиљан јавноздравствени проблем у Србији.

Према подацима Регистра за рак Института за јавно здравље Србије ,,Др Милан Јовановић Батут”сваке године се у просеку региструје 1200 новооболелих жена од рака грлића материце. Када говоримо о умирању, сваке године у просеку  више од 400 жена изгуби живот од ове врсте рака, за коју са сигурношћу знамо да припада групи најпревентабилнијих.

У раном стадијуму свог развоја, рак грлића материце је без симптома. Када се јаве симптоми то је обично неуредно крварење из материце, односно крварење ван менструалних циклуса, крварење након сексуалног односа или крварење код жена које су у менопаузи.

За рано откривање болести примењује се Папаниколау тест, који се ради као део гинеколошког прегледа. Препорукаје да се обавља код свих жена старости између 25 и 65 година и то најмање једном у три године.Овим тестом се могу открити не само рани стадијуми рака већи промене које му претходе, чијим се уклањањем спречава настајање рака.

РЕДОВАН ПРЕГЛЕД ЈЕ НАЈБОЉА ЗАШТИТА, КАЖИ ТО СВИМА КОЈЕ ВОЛИШ!

У недељи која је пред нама потребно је интензивирати активности на промоцији значаја очувања репродуктивног здравља и могућности коришћења доступних мера превенције рака грлића материце.

 

Пишу: ВМС Снежана Павловић и ВМС Сања Давидовић

Патронажна служба Дома здравља Богатић

 

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH