ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

27.04.2015 Uticaj joge na nenasilničko ponašanje kod dece i omladine

Postoji ozbiljna zabrinutost na teritoriji Srbije zbog povećanja stresa tokom odrastanje dece, koji uzrokuje nasilničko ponašanje medju njima već od ranog doba.Preko medija, izloženi su različitim agresivnim i nerazvojnim sadržajima koji indirektno potpomažu usvajanju loših modela ponašanja.Nasilničko ponašanje odražava se kako u fizičkom, tako i u verbalnom smislu. Zastupljeno je već od trećeg razreda osnovne škole, a eskalira u adolescentskom dobu.

Sa istim problemom se suočavaju i razvijenije zemlje. U cilju poboljšanja mentalnog zdravlja dece pojedine škole su uključile jogu kao preventivni metod u svakodnevnu nastavu.Pokazalo se da joga pored dobrobiti, kada je u pitanju fizički aspekt ,ima značajnu ulogu u redukciji stresa kod dece i propagiranju nenasilja, kao jednog od osnovnih načela joge-Ahimsa.

Joga kao drevna veština, koja se primenjuje hiljadama godina unazad, implemetirana je u  osnovnim školama kroz “Calming Kids”program u Americi, gde je u formi časa od 45 minuta, bila primenjena svakog drugog dana u regularnoj nastavi. Radjeno je po Patandjalijevom programu joge, na kom se zasniva i program Joga Saveza Srbije.Deca su se teoretski  polako upoznavala sa konceptom AHIMSE-nenasilničkog ponašanja prema sebi i drugima. Zatim su se primenjivale tehnike disanja, fizičkih  položaja-ASANA i opuštanja nakon svakog časa.I za domaći zadatak preko vikenda su imali da poduče jednog ili više svojih ukućana o tome šta su naučili te nedelje.

Rezultati su se ogledali u tome da su deca postala svesnija svog tela i emocija.

Disanjem su uspevali da razbistre um i da poboljšaju koncentraciju, samim tim obezbede bolju kontrolu nad svojim ponašanjem.

Fizičkim položajima da obezbede snagu I ravnotežu  tela I stvore sigurnost koja im je neophodna u životu.

Relaksacijom da iskontrolišu sebe u konfrontirajućim situacijama.

Naravno, jako je bitno da nastavnici, kao i roditelji podrže decu u ovom programu kako bi rezultati bili što bolji i da  se na taj način stvori drugačija atmosfera u školama.

Dokazano je da Hatha Yoga-najklasičniji pristup, predstavlja vrlo efektivno sredstvo u smanjenju nasilnog ponašanja i povećanoj kontroli besa kod mladje dece, što definitivno ima uticaja i na njihovo ponašanje u adolescentskom periodu.

Uz saradnju Ministarstva prosvete i Ministarstva za sport i omladinu, razmatra se ideja da se joga, pored još nekoliko aktivnosti uvede kao izborni predmet u školama, u okviru fizičkog vaspitanja.

Tamara Tomić, profesorka u Mačvanskoj srednjoj školi

 

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH