ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

21.05.2015 Екскурзија ученика IV разреда ОШ „Мика Митровић“

Кренули смо са школског полигона у раним јутарњим сатима, ишчекујући да се облаци разиђу и да нас прати сунце. Већ у путу уместо сунца сустигоше нас прве кишне капи.

Прво одредиште било је Мишар. Ушли смо у музеј где нас је дочекао кустос са надахнутим предавањем о Мишарском боју.

Потом  крећемо пут Цера, у село Текериш. Ту смо посетили ,,Спомен парк“ борцима за слободу у Првом светском рату.

Сунце нам се насмешило тек у зеленилом обојеном амбијенту манастира Троноша. Изворска вода са ,,чесме Девет Југовића“ крепила је и ђаке, и учитеље док смо чекали да будемо примљени у манастирски  кутак. У цркву смо ушли како доликује и чули причу о историјату манастира. Сазнали смо за јединствен обичај овог манастира. Наиме сваке године мештани околних села сакупљају добровољни прилог за две велике воштане свеће које се пале на Велики четвртак и тако сваког празника и недеље за време литургије, све до наредних Васкршњих празника, када се постављају нове.

Била је то припрема за следећу дестинацију,Тршић.

У Тршићу пут нас води до Вукове куће, поред пута жубори Жеравија, цвркут птица разлеже се по околном  растињу.  Са једне стране ограда ,,поплетуша“, са друге читамо ,,пословице-путоказе“. У Вуковој кућу и око ње све је ђацима занимљиво. Посебан утисак оставила је столетна липа са чудно преплетеним корењем. Боравак  у Тршићу зачинили смо игром на пространој пољани у центру Спомен парка.

Док се дан ближио крају, ми смо кренули за Бању Ковиљачу. У бањи шетња кратка, али слатка. Задовољни и пуни утисака стигли смо у наш Богатић.

Бранка Ерић, учитељ - ОШ „Мика Митровић“ Богатић

 

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...
 
VRH