ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

10.07.2015 Nebeski Srbin

Biografija Nikole Tesle (10.07.1856 – 07.01.1943.) sve više intrigira kako domaću, tako i svetsku javnost te se može reći da je rastuće interesovanje omogućeno globalnom komunikacionom mrežom (internetom) čiji je rodonačelnik upravo sam Tesla. Naime, njegov san bežičnog prenosa energije bez ograničenja je bežičnim prenosom teksta, zvuka, slike i sl. (multimedija), delom postao realnost. Drugi aspekt - prenos i manipulacija električne energije velike snage uključujuci i električni automobil bez akumulatora ili gotovo neograničeno korišćenje elektriciteta iz jonosfere je na različite načine praćen kontraverzama. I pored mocne informacione logistike, izvesno je da ce jos dugo vremena na svetlost dana dospevati ideje i ostvarenja iz neverovatnog mnoštva specifičnih kreacija ovog genija.
Ovom prilikom osvrćem se na  specifičnosti nekog ko je kadar stvoriti preko 700 patenata i inovacija u 25 zemalja (fizički, procedura i puko pisanje tolikog 'materijala' tada su iziskivali neshvatljivo puno vremena)  od kojih su mnogi i danas neponovljivi, a koje ga čine različitim od drugih stvaraoca - suštinski različitim od gotovo svakog .
A počele su u detinjstvu, kada je kao i mnoga deca bio veoma slab i kolebljiv. Osećanja su mu nadolazila naizmenično i nekontrolisano, u talasima, i mali Nikola neprestano je oscilirao između dve krajnosti - oduševljenja i tuge. Psihofizicka slabost i hiperosetljivost su ga dovodili na granicu života i smrti. U borbi sa živim slikama praćenim bljeskovima svetlosti koje su ga iscrpljivale do iznemoglosti, nekim čudom je u stvari došao do svog prvog i možda najvažnijeg otkrića – načina da ih kontroliše i pretvori u vizuelno razmišljanje. Tako je po prvi put nešto ogromno i neželjeno kanalisao u korist, u dobrobit.  

''Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za celo čovečanstvo.”
    
Naime uspevši jasno praviti razliku, odnosno dovodeći u vezu ideje koje tvore misao i koncepte stečene iskustvom zaključuje da je svaka njegova misao implicirana spoljnom impresijom. Smatrao je da je elektricitet živ, identičan onom koji struji kroz telo čoveka a pronalaske otkrivanjem dubinskih zajedničkih karakteristika fizičkih sistema dovedenih u rezonanciju. Zbog toga je svaki novi uredjaj do perfekcije bio kreiran u umu, a tek potom i bez ispravke tehnički realizovan.
 
''Radim za budućnost i savremenici me neće razumeti, ali jednoga dana prevladaće naučni zakoni prirode čije sam tajne otkrio i sve će se izmeniti, kao dlanom o dlan, sve će se promeniti. Nastupiće nova era čovečanske mudrosti, čije će glavne odlike biti razumevanje vremena, otkriće izvora beskrajne energije i oblikovanje materije po volji naučnika. ''

Možda nebeska Srbija ne postoji, ali nebeski Srbi sigurno postoje. Ili su bar postojali ! Jer neko je rekao: '' Biće da je svet stvoren u svesti anđela, a ne u Prirodi, Anđeli su imali sve razjašnjeno u glavi i u mislima pre nego što su kreirali postojanje.”

 

Nebojša Davidović, Bogatić

 

MAGAZIN

31.08.2021 Proširene vene – problem savremenog društva: simptomi i lečenje

Proširene vene predstavljaju veoma često oboljenje krvnih sudova. U stvari, to su nepravilno proširene vene, izvijuganog oblika, čija je struktura ...

27.07.2021 5 uređaja koji će vam olakšati život

Ukoliko ste već opremili svoju kuću ili stan frižiderom, šporetom, mašinom za pranje veša i ostalom neophodnom belom tehnikom, vreme ...

23.07.2021 Rad od kuće-prednost ili opterećenje za mame?

Šta vam je važnije karijera ili porodica? Većina žena bi rekla da im je podjednako važno i jedno i drugo. ...
 
VRH