ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

18.07.2015 Preventivne mere u upotrebi droga kod tinejdžera i adolescenata

Kao što svi znamo adolescentsko doba je najrizičnije doba, jer rana upotreba opojnih supstanci povećava stvaranje zavisnosti od istih. Opšte poznato je da droge menjaju stanje mozga, što vodi do ozbiljnih problema. Rana prevencija u adolescentskom eksperimentisanju  sa drogama i alkoholom, smanjuje navedene rizike.

Osnovne i srednje škole su ustanove u kojima deca provode najviše vremena i stoga moraju da se ozbiljno pozabave ovom temom.

Najrizičnije doba je upravo period tranzicije kod tinejdžera, prelazak iz osnovne u srednju školu, kada su izloženi novim socijalnim i akademskim izazovima.Tada su kroz druženje, uglavnom sa starijim tinejdžerima u kontaktu sa cigaretama, drogom i alkoholom.

Sasvim je normalno da je taj period života praćen radoznalošću i rizičnijim ponašanjem. Međutim, upravo to ponašanje može dovesti do eksperimentisanja sa porocima.

Rano korišćenje supstanci utiče značajno na moždane funkcije što se kod mladih ljudi odražava kao nedostatak motivacije, loše pamćenje, ujedno i slaba mogućnost učenja, kao i neadekvatne procene praćene nekontrolisanim ponašanjem.

Ono što nije iznenađujuće je da ova deca imaju uglavnom porodične,društvene, zdravstvene(fizičke i mentalne ) i probleme sa zakonom.

U svetu postoje preventivni programi, koji bi trebali da se implementiraju i u naše osnovne i srednje škole i na taj način pomognu nastavnicima, roditeljima i školskim pedagozima i psiholozima, a najviše omladini da se što više edukuju i shvate štetnost droga.

Ti programi su podeljeni na:

1.Univerzalne-koji se bave rizicima i prevencijom na generalnom nivou u samoj zajednici

2.Selektivne-koji se bave rizičnim grupama tinejdžera

3.Indikovane-koji se bave mladima koji već imaju iskustva u korišćenju  opojnih supstanci

 

Istraživanje je pokazalo da je implementiranje ovih programa pomoglo u redukovanju korišćenja alkohola, cigareta i droga po školama.

Veoma je važno da shvatimo koliko je rizik velik i koliko im je sve dostupno. U ovoj sferi moraju da se obrazuju najviše mladi, ali i njihovi roditelji i nastavnici.

Konstantni razgovori i međusobno poverenje je najbolja osnova za stvaranje zdrave sredine.

Potrebno je naglasiti i štetnost tzv."lakih" droga i cigareta, i na taj način sprečiti minimalizovanje uticaja pri njihovom korišćenju. Naglasiti da ne postoje opravdanja za njihovu upotrebu i da je to upravo odraz slabosti.

Preventivne mere se ogledaju i u tome, da profesori, nastavnici  i roditelji  pomognu deci da pronađu snagu i stabilnost u sebi i samim tim da se lakše bore sa izazovima i nesigurnim osećajima koje nose njihove godine.

Na taj način im neće biti potrebna pomoćna sredstva da bi se osećali sigurni, srećni i radosni.

 

 

Tamara Vešić Tomić, profesor-Mačvanska srednja škola

 

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

14.11.2018 Зашто окрећемо главу-Витез Кo- ја?

Na прометном месту, пред седмогодишњом ћерком која вриштећи моли млађу особу да јој због мизерних разлога не бије оца, поново је изостала реакција ...
 
VRH