ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

11.02.2015 SLOBODAN GALE ZABLAĆANSKI: Slike koje mirišu na grožđe

Vino i umetnost od pamtiveka “idu ruku pod ruku”, a piće bogova oduvek inspiriše umetnike. Slikaru Slobodanu Zablaćanskom agio zografu iz Glušaca vino je istovremeno i boja. Starom, gotovo zaboravljenom tehnikom slikanja vinom, u doba renesanse u Italiji poznatoj kao vinorel, u ateljeu ovog umetnika nastale su brojne slike. Oslikani na papiru na grožđe mirišu sveci, livade, violine, ptice….

Umetnik se priprema za slikanje tako što vino iz boce presipa najpre u dekanter, a potom “boju” umesto na paletu sipa u čašu. Dok slika ne spira četkicu već višak vina skida usnama, a u pauzi ispija ili nazdravlja radoznalim posmatračima!

- Slika vremenom sazreva, kao vino u bačvama ili u boci. Pigmenti boje se menjaju, ali ne blede. Zato je slika na iznenađenje laika koji pitaju koliki je njen vek - trajna. Štaviše, kada na završenoj slici vinski tonovi pređu u sepiju, ona je zrela i blista punim sjajem i pleni lepotom - priča umetnik.

Materijal za rad nabavlja kod svojih prijatelja vinara. Šardone, Merlot, Burgundac ili Sovinjon, crveno, crno, za ne verovati i belo vino, majstorskom rukom naneto na papir daje tonove koji bude radoznalost i od kojih zastaje dah. Sa kompozicije se šire toplina i spokojstvo prelepih nijansi vinskih tonova. Sa posebnim ponosom pokazuje sliku Svetog Trifuna, zaštitnika vinogradara, koju je u vreme boravka na Hilandaru slikao miskom hilandarskih vina.

 Kolekciju od 45 vinorela krajem januara izlagao je na četiri lokacije Parizu u okviru manifestacije “Dani Svetosavlja”. Tamo se, osim slikama rađenih vinom, predstavio i somelijerskim veštinama uparivanja vina i sireva. Naše iseljenike, ali i Francuze oduševila je kombinacija srpskog Šardonea i kozjeg sira u hrastovoj kori, sa plesnima, čubrom i tartufima kojeg mu je za daleki put i predstavljanje u "gradu svetlosti" spremio komšija Momčila Budimirović.

- Momčilov sir je zasenio poznate francuske sireve. Sa razlogom je na Sajmu turizma i hrane pre dve godine poneo titulu “Robna marka iz Srbije” - dodaje Zablaćanski.

Kombinacija različitih ukusa, vina, sira, voća i povrća je egzibicionizam koji znatiželjni i hrabri rado prihvataju. Somelijer Slobodan Zablaćanski ih vodi do neotkrivenih nijansi ukusa i tonova, dokle su sami spremni da se prepuste. Na balkanskom prostoru, priča, čuvena je kombinacija vina, sira i čokolade.

- Jednostavno je, mada i čudno kada se izgovori ova kombinacija. Ali, nije nimalo lako upariti ove ukuse. Posebna je “tajna” u čokoladi koja mora da sadrži bar 70 posto kakaoa - upoznaje nas iskusni somelijer.

Ovaj neobični umetnik, tek što je stigao iz Pariza, pakuje slike, vino i sireve za predstojeću izložbu u atrijumu Bečke filharmonije. Potom će slike od vina i najneobičnije kombinacije srpskih vina i sireva pokazati u galerijama u Cirihu i Amsterdamu. 

D.Grujić

 

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH