ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

31.05.2016 Будите мудри као змије и безазлени као голубови

(Опроштајно слово матурантима Мачванске средње школе)

Добри моји,

чујете ли бубњеве како тихо у даљини ударају, како чинеле подрхтавају, а светла трепере? То свет чека на вас. Још мало, још само мало издржите и званично ћемо вас прогласити зрелима и пустити као беле голубице у небеса. Пођите, летите, пловите, тражите, куцајте, али бацајте мрвице за собом. Оне ће, остајући за вама, чувати ваше успомене и ваше наслеђе. Оне ће бити меница која вас обавезује да сте дужни да створите нешто од себе. Да мили моји, дужни сте, дугујете то свима онима који вас воле и који вас сматрају својим ближњима, својој породици, свом родном крају, свом народу. 

Упутићу вам један савет који би се данас и скандалозним могао окарактерисати, а који поготово од најближих и света који вас ишчекује нећете добити. Уместо њиховог ,,гледај ти само себе'' и ,,само о себи мисли'', рећи ћу вам ,,не гледај само на себе, не мисли само на себе, мисли на друге и брини о другима''. Данашњи свет ће ваш его хранити слоганима да ,,ви то заслужујете''. Али реч ,,заслужити'' крије у себи једну много лепшу реч, а то је реч – служити. Другари моји, служити је глагол који се све мање употребљава, а ако га и користите у свом животу, по правилу постајете окарактерисани као наивни и искоришћени. Служити је некада била радост и част, па и данас они који најискреније воле беспоговорно и безусловно служе својим ближњима. Служити значи дати део себе другоме, и то не онај део који сматрамо својим вишком, него оно што нам је најдрагоценије. Служећи другима, не требамо да се кајемо што смо им нешто дали, а ништа заузврат нисмо добили. Онда ће се у нашим срцима родити туга, осећај изневерености и горчине, који ће створити слику да смо изиграни и искоришћени. Добри моји, дозволите себи да будете изневерени и искоришћени, али да не јадикујете због тога. Па вас ће користити и ваши најмилији, али то и јесте право љубави да им можете то дозволити и не замерити. 

Љубав настаје нашом слободом, то је једино осећање на које вас нико не може приморати и на које не може утицати. Њој не смете дозволити да нестане у вашим животима. Нека вас љубав покреће у вашим даљим позивима, професијама, пословима, међуљудским односима, вашој вери, вашем животу. Неке друге вредности савременог света рећи ће вам да је толеранција довољна. Толеранцију су измислили они који не желе да воле, да праштају и да служе другима, него само да их подносе и трпе. Не будите ускогруди, дајите себе другима од срца.

Нисте ви направљени од чипова, транзистора и одела, већ од земље и даха Божијег у коме се љубав крије. Осврните се једни ка другима и погледајте како сте лепи и млади. Грехота је да тако дивна и лепа бића покреће било шта друго осим љубави. Тако ћете постати бољи од нас, бољи народ од овог данашњег. 

Наравно, ипак, не бацајте бисере пред свиње. Цените оно што поседујете и пружајте то онима који вас воле. Онима којима понудите своје бисере, а они их одбаце, узмите их назад, оперите, очистите их, и не гунђајући, понудите онима који их неће презрети. 

Будите мудри као змије, јер змија када осети да је угрожена чува своју главу а не реп, јер зна шта је вредније. Осим тога, змија иде уским путем, јер зна да је он сигурнији. Змија не иде оним путем којим сви иду. Њен је пут тежак и трновит, али јој на крају више добра доноси, па тако и остаје мудра. Мудрост је памет искоришћена на добро. Немојте своје знање користити на зло. Мислићете да ћете испасти мудри, али уствари постаћете лукави, а знате ко се Лукавим назива и куда он води. 

Будите безазлени као голубови, тј. не тражите лоше у људима и не замерајте им много шта. Живот је сувише кратак да бисте га на то трошили. Змија иако мудра, ипак је отровна. За голуба пак кажу да је птица која има једва приметну жуч, која је у древна времена сматрана извором горчине и љутње. Голубови када се хране не свађају се нити показују да један другог угрожавају. Храните и негујте једни друге јер се једино у заједници можете сачувати и спасити. Не отуђујте се и поверавајте једни другима. Људи воле када спознају наше слабости и мане да их радо истичу, па смо се и научили да их вешто скривамо, затварамо се у себе и осамљујемо. Мислим да тиме много више губимо него што ћемо сачувати, али то већ вама остављам на процену.

Ако постоје радосни растанци онда су то управо овакви. Њима ништа не губимо, јер наш однос се и даље наставља и развија. Увек можете свратити до љубичасте зграде и јавити се у број 10. Јављајте нам о вашим успесима, јер ћемо се њима и ми радовати. Кад вам треба подршка, ако можемо пружићемо је. И када не иде како треба и када тужни периоди наиђу, јављајте нам. И то мора доћи. Кад човек падне затим мора и да устане, а ви управо постајете људи. Људи великих очекивања и неограничених могућности. Довиђења, хвала вам.

 

Никола Милошевић

 

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH