ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

10.03.2015 Povodom 65 godina pozorišta "Janko Veselinović": Milivoje Martinović režirao dve Nušićeve jednočinke i "Vlast"

Osim „Sumnjivog lica“, u prvoj godini svog bivstvovanja, Amatersko pozorište „Janko Veselinović“ je 1950. godine izvelo još dve predstave! Bile su to Nušićeve jednočinke „Kirija“ i „Svetski“ rat. Obe je režirao Milivoje Martinović  Martin. Govoreći često o svojim počecima u pozorištu, najstariji glumac Zvonko Berić (tada devetnaestogodišnjak) često je isticao koliko je za uspešan početak pozorišnog amaterizma značila pojava Milivoja Martinovića. Mislio je na njegove organizatorske sposobnosti  i neosporan talenat, ali i vedar duh koji je držao amatere na okupu.

1951. godine Martin je režirao „Vlast“, još jednu poznatu Nušićevu komediju, a krenulo se i sa pripremama Veselinovićevog i Brzakovog „Đida“. Međutim, glavni glumac Zvonko Berić dobio je poziv za vojsku i pripremanje predstave je prekinuto.

Zanimljivo je, kako je pisao Petar Berić, bivši direktor Kulturno-obrazovnog centra, da „Đido“ posle toga nikada nije ni izveden na sceni. Ostala je zapisana priča kako su Zvonku Beriću za vreme služenja vojnog roka u Nišu iz tamošnjeg profesionalnog pozorišta ponudili da se ostane u njihovom ansamblu. On se, međutim, vratio svojoj amaterskoj družini u Bogatiću i sa Dragoslavom Dakićem  Dakom, koji se pozorištu priključio upravo 1951. godine, postao legendra bogatićskog amaterskog glumišta!

Dragoslav Dakić je iz Beograda 1951. godine prešao na službu u Bogatić, gde je kao već iskusan glumac-amater postao rukovodilac dramske sekcije, a u proleće 1952. godine prvi put izašao na scenu u Bogatiću u predstavi „Tuđinče“ u režiji Milivoja Martinovića. Uz Dakića, u ovoj predstavi su igrali Rajko Pavić, Brana Stamenić, Ruška Berić, Desa Đuđić i Milivoje Martinović.

D. Grujić

 

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH