ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

16.03.2015 Povodom 65 godina rada pozorišta „Janko Veselinović“ (3. deo) : Čestitke Dobrice Milutinovića

U prethodna dva nastavka osvrnuli smo se na prve predstave tek osnovanog pozorišta, 1950. i 1851. godine. Nema podataka o premijerama u 1952. godini, ali su sačuvani detalji o predstavi „Ugašeno ognjište“, premijerno izvedenoj 1953. godine.

U ovom komadu, po tekstu Petra Petrovića igrali su Žoja Đurđevi (gazda Marko Simić), Milivoje Martinović (Markov sin Dragan), Dragoslav Dakić Daka (sluga Rade), Nada Martinović (snaha), a prvi put na sceni pojavila se Ruža Stančetić (danas Vukotić) u ulozi vračare.

Predstava „Ugašeno ognjište“ postigla je veliki uspeh na festivalu u Banji Koviljači, gde je osvojila prvo mesto.

Zabeležena je i jedna anegdota u vezi sa izvođenjem ove predstave u Banji Koviljači. Naime, u vreme održavanja festivala u Banji je, na odmoru, boravio čuveni glumac Dobrica Milutinović. Saznavši da je Dobrica Milutinović kupio ulaznicu da bi gledao predstavu amatera iz Bogatića, Milivoje Martinović se potrudio da pre predstave sazna i na kojem mestu u sali će sedeti veliki glumac. Sa tog mesta je „komandovao“ postavljanje scenografije sa željom da potpuno impresionira glumca koji je i sam igrao glavnu ulogu gazda Marka u jednom beogradskom pozorištu.

Pričalo se dugo kako je, nakon što se zavesa spustila, Dobrica Milutinović čestitao amaterima iz Bogatića.

D.G.

 

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH