ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

19.03.2017 Da kuvamo zajedno - Hajdučki ćevap

Učenici Mačvanske srednje škole, završne godine smera Kuvar, sa svojim razrednim starešinom i profesorom stručnih predmeta Albertom Panićem, otkrivaju nam svoja umeća kuvanja i pripreme hrane, koja su predviđena nastavnim planom i programom za školsku 2016/2017. godinu.

U rubrici “DA KUVAMO ZAJEDNO” - na portalu MAČVA INFO, mladi kuvari upoznaju nas sa novim gastronomskim trendovima, pripremaju nove poslastice i po vašim predlozima, odgovaraju na vaša pitanja.

 

Hajdučki ćevap

2 kg svinjskog filea ili mesa bez koske od buta, 1 kg krompira, 500 g crnog luka, 3dl ulja, 500g suve slanine, 20 g soli, veza peršunovog lišća, mleveni biber;

Za prilog: 10 pečenih paradajza,

Za podlogu: 1 kg dinstanog pirinča.

 Način rada: File staviti na radnu dasku, odstraniti mu opnu, masno tkivo i žilice. Potom seći medaljončiće poprečno u odnosu na mišićna vlakna (za jednu osobu od sedam do osam komada). Potom medaljončiće lagano izlupati i formirati medaljončiće okruglog oblika, prečnika 5cm i debljine 1 cm. Krompir oprati, oljuštiti, a potom iseći na šnite prečnika 5 cm i debljine 1 cm (za jednu osobu šest do sedam komada). Isečene šnite krompira blanširati. Crni luk oljuštiti, iseći na kolutove, sotirati, posoliti i začiniti mlevenim biberom i peršunovim lišćem. Suvu slaninu s kožurom iseći popreko u obliku kaiša širine 1,5 cm. Isečene kaiše slanine na nekoliko mesta zaseći do kože i sotirati dok ne postanu zlatnožute boje, a potom ih formirati u obliku venca.

Nizanje ražnjića: Na žicu ražnjića nizati prvo medaljončić od mesa, a potom blanširanu šnitu krompira, medaljončić, šnitu krompira i završiti s medaljončićem.

Prženje - pečenje hajdučkog ćevapa: Na umereno zagrejanoj i podmazanoj plotni ili u tiganju peći hajdučki ćevap - ražnjić, dok ne postane zlatnožute boje. Prilikom pečenja hajdučki ćevap ne bosti, već ga okretati kuhinjskim mašicama. Na kraju termičke obrade hajdučki ćevap posoliti i začiniti.

Izbor ovala za serviranje: Na izabranom ovalu formirati podlogu od dinstanog pirinča u obliku ražnjića. Preko podloge od pirinča staviti ćevap, prelirti ga sotiranim lukom, a preko složiti venac od sotirane slanine. Na slobodan deo ovala staviti pečen paradajz. Oval dekorisati buketićima francuskog peršuna.

Hajdučki ćevap služiti topao. Hajdučki ćevap se može servirati posebno za jednu osobu ili na jednom ovalu za više osoba.

Napomena: Prilog nije obavezan, a ukoliko gost želi, prilog može da bude i proizvoljan.

 

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH