ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

22.03.2015 SVI KAO JEDNO - FA "ĐIDO"

“Sve delija do delije
nek je kolo šarenije .

Igraj curo do mene
da mi srce ne vene “

Тako je i u našem  „Đidu“.  Zasnivajući svoj program kako na tradicionalnim, tako i na visoko stilizovanim oblicima narodne umetnosti, nastojimo da  igru, pesmu ,nošnju i običaje sačuvamo od zaborava, poklanjajući posebnu pažnju scenskom prezentovanju programa.

Kroz pesmu, slogu i druženje radujemo se svakom koncertu . Uvežbani, spremni , puni  energije  i entuzijazma,  tu smo da pokažemo  sve ono što se trudimo da svih ovih godina, uz puno rada i discipline, prikažemo  na najsličniji  način kako su to činili naši preci.  U svemu tome nam najviše pomaže koreograf Miloš Simić, bez čijeg znanja i zalaganja ne bismo danas bili ovo što jesmo.

Pred svaki koncert  smo uzbuđeni, brzi, spretni i nastojimo da na scenu izađemo  koncentrisani na igru i pesmu . Devojke  se trude da šminka i frizure budu besprekorne , nošnja čista, ispeglana i uredna, a momci  se takođe sređuju i brinu o svakom detalju.  Napetost i trema su prisutni, jer često između koreografija imamo malo vremena za presvlačenje, ali dugogodišnje iskustvo i  timski rad  prevazilaze sve prepreke i na sceni smo kao jedno. Uvek smo euforični, ponekad i pomalo nervozni  zbog brige da li će sve biti onako kako smo zamislili, ali se sve to pretvori  u pozitivnu energiju kojom zračimo onog trenutka kada se scena nađe pod našim nogama. Publika oseća našu posvećenost, ljubav prema folkloru koju deli  sa nama i nagrađuje nas  gromoglasnim aplauzom što nama mnogo znači. 

Osim mnogih nagrada i rezultata koje smo postigli znače nam i mišljenja , pohvale i kritike  igrača drugih ansambala.  Kao jedno od takvih bilo je i mišljenje Danijele Bašić iz nacionalnog ansambla „KOLO “ , kada smo je na Republičkom takmičenju  u Čačku pitali šta misli o „Đidu“ .

„Pratim rad „Đida“ četiri-pet godina. Vašeg koreografa Miloša Simića sam upoznala još dok sam bila igrač u FA „Španac“ iz Beograda i od tada imamo odličnu saradnju. Ono što mi je večeras bilo vrlo bitno je da ste iz jednog stila Branka Markovića izašli iz programa, a ušli u neku drugu tradiciju.  Vlaške igre ste izveli na potpuno drugačiji način , autentično sa terena što je razlika u dosadašnjem izvođenju igara koje su visoko stilizovanog tipa. Jako ste se lepo snašli u koreografijama. U ansamblu se vodi računa o izgledu na sceni. Devojke  vode računa o  šminki i frizurama, a momci o urednosti u oblačenju. Drago mi je što su na scenu u  igrama i pesmama iz Mačve iznešeni originali i što ste baš izvodili koreografiju iz kraja iz kojeg dolazite“, istakla je Danijela Bašić.

„Đido” nije samo ansambl  i nije samo folklor .“Đido” je  ljubav, druženje , istrajnost i naš način života!

Maja Tomić, igrač FA „Đido“

 

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH