ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

21.07.2015 Porast bubrežnih oboljenja u Mačvi

Kada su u pitanju bubrežna obolenja beleži se njihov stalni rast. Uzroci koji dovode do obolenja su: povišeni krvni pritisak, šećerna bolest-dijabetes, nezdrava voda za piće, a kada je u pitanju naš kraj-Mačva prisutno je i obolenje Endemska Nefropatija.

„U Srbiji svaki drugi punoletni građanin boluje od povišenog krvnog pritiska koji uz dijabetes-šećernu bolest direktno utiče i na bolest bubrega. Od šećerne bolesti boluje 500 000 ljudi, a još 500 000 ima simptome, što najverovatnije znači da će se protokom vremena i kod njih razviti ova bolest. Zbog toga je veoma bitno redovno odlaziti kod lekara i principijelno lečiti ova obolenja. Veoma zabrinjava činjenica da se poslednjih godina u Mačvi povećava broj pacijenata obolelih od bubrežnih bolesti i tuberkuloze “ -izjavio je  dr Vladimir Jugović  klinički farmakolog  Opšte bolnice „Laza K.Lazarević“ u Šapcu. 

Na porast bubrežnih obolenja utiče i nezdrava voda za piće. Mačva, područja oko Lazarevca, Paraćina, Niša i Vitine na Kosovu su lokacije gde je prisutna Endemska Nefropatija. Ovo je poseban problem koji je izučavan od strane eksperata, jer se još uvek ne zna koji je pravi uzrok ove bolesti.

 Lečenje obolelih uglavnom se svodi na higijensko-dijetski režim načina života, ishranu i snabdevanje  pijaće vode iz područja koja nisu ugrožena. Ovde je vrlo bitno da se familije kod kojih je bilo oboljenja  javljaju svom lekaru, kako bi se redovno pratilo stanje bolesti.

Još jedna bolest na našem području koja ponovo beleži rast je tuberkoloza. U jednom trenutku se smatralo da je medicina uspela da pobedi ovu opaku bolest, ali rast obolelih govori suprotno. Javlja se i razbuktava tamo gde su loši uslovi života, slaba ishrana, nizak životni standard, uglavnom gde je socio-ekonomski status loš.

Preventivno delovanje  treba  započeti u samoj porodici, a ako se bolest ipak  pojavi obavezno se obratiti lekaru i redovno uzimati  terapiju.                                                                                 

 D.Ostojić 

Proizvodnja medijskih sadržaja “Perfect” Bogatić, po Zakonu o javnom informisanju i medijima, sufinansira se iz budžeta Opštine Bogatić, po (delimično) prihvaćenom projektu i ugovoru od 09.06.2015.do 09.03.2016.
 

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH