ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

22.08.2015 AMBROZIJA, BILJKA OPASNA PO ZDRAVLJE LJUDI

U našem narodu Ambrozija  je poznata i kao Limundžik, Fazanuša, Partizanka, Kravsova trava.

Po  izgledu, to je niska, jednogodišnja, korovska biljka, koja veoma uspešno raste i zauzima brzo sve obradive površine, a takođe i ruderalne(neorane  površine), površine oko zgrada, škola, bolnica, parkova.                                                                                                                        

NAJBITNIJE JE PREPOZNATI AMBROZIJU I NA VREME JE UNIŠTITI.    

A) STABLO-Uspravno, razgranato, obraslo gustim dlačicama (liči na žbun,ili na metlovinu).

B) LISTOVI-Naspramni, jajoliki, dlakavi, višestruko  perasto  deljeni.

C) CVETOVI-Žućkasti, grupisani u vidu grozdastih cvasti, nalaze se na vrhu stabljike i grana.

Ambrozija počinje da  raste polovinom aprila, a njen razvoj je veoma brz. CVETANJE-(NAJKRITIČNIJI PERIOD)-počinje kasno u leto i jesen (početak jula-pa sve do prvih ranih mrazeva), što joj pruža veoma širok dijapazon ,,ŠTETNOG DELOVANJA PO  LJUDE,,. Svaka stabljika Ambrozije proizvede blizu 100 miliona polenovih zrna godišnje, a ukoliko u vazduhu ima od 25-35 /m3,dolazi do velikih alergijskih problema i upale disajnih organa (polenska kijavica),čak dolazi i do srčanih aritmija. Prenosi se  putem vetra,insekata,točkova  kola i poljoprivrednih  mašina.Smatra  se da je doneta  sa semenom Crvene deteline, a posle Prvog svetskog rata primećena je prvo u Vojvodini. Na teritoriji  Mačve širila se prilikom  šljunčenja  poljskih puteva, odakle se u trakama širila od parcele do parcele.

Procene su da u Srbiji  alergijskih problema  ima oko pola miliona ljudi,što je svakako alarmantan podatak.

Polen ambrozije je kao ,, kugla sa šiljcima,, te se zakači za sluzokožu gornjih disajnih organa, uz to oči veoma suze, postaju crvene, curi nos, javlja se otežano disanje.Simptomi na koži su crvenilo u vidu mogućih pečata, svrab, a često se javljaju problemi sa organima za varenje (povraćanje, grčevi, dijareja itd..). 

Lek protiv Ambrozije ne postoji, njeno dejstvo se može samo ublažiti antialergijskim  lekovima.

Protiv nje se mora voditi borba godinama. Veoma je važno sprečiti da dođe do plodonošenja, a to se može učiniti čupanjem, košenjem, kopanjem ili prskanjem mlade biljke. Jedini lek je na vreme je prepoznati i uništiti.

 

D.Ostojić

 

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH