ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

13.12.2021 Kako u malu kuhinju smestiti sve uređaje koji su vam neophodni

Kuhinja je jedno od naprometnijih mesta u svakoj kući ili stanu. Zapravo, posle dnevne sobe u kuhinji provodimo najveći deo vremena. Ipak, nismo svi te sreće da imamo veliku i prostranu kuhinju. Zato je veoma važno da maksimalno iskoristimo svaki kvadradni centimetar prostora koji nam stoji na raspolaganju.

Uređaji koji štede na prostoru mogu pomoći da se optimizuje radni prostor, kretanje i skladištenje namirnica i pribora za kuvanje. Na taj način će kuhinja postati središte porodičnih aktivnosti, baš onakva kakva i treba da bude.

Kako odabrati uređaje za male kuhinjske prostore?

Kada birate uređaje za novu ili kuhinju koju želite da renovirate razmislite o postojećem rasporedu, da li je on adekvatan i da li ga možete poboljšati, ali i o tome koje uređaje vi i vaši ukućani najviše koristite. Ova razmatranja će vam pomoći da odlučite čemu ćete dati prioritet i šta će biti centralni deo vaše male kuhinje. Tako ćete biti prostorno efikasniji.

Uređaji za kuvanje i pripremanje hrane

Kuhinjski aparati manjih dimenzija imaju mnogo funkcija i slične karakteristike baš kao i oni većih dimenzija. Jedina razlika često bude samo u veličini. Zato, kada odlučujete kako da popunite malu kuhinju neophodnim aparatima, razmislite o tome koliko često kuvate, šta najviše volite da pripremate i za koliko ljudi to radite.

Možda vam je potreban klasičan šporet, međutim ako nemate puno prostora, možete isti efekat postići i ako se odlučite za ugradnu rernu i zasebnu indukcionu ploču za kuvanje. Ovi uređaji će značajno uštedeti prostor, a njihov dizajn će se sigurno uklopiti u moderan izgled vaše kuhinje. Sa manjom indukcionom pločom dobićete više prostora za radnu površinu, na kojoj možete u tom slučaju odložiti i druge manje kuhinjske aparate, poput sokovnika, miksera, aparata za kafu, tostera i sl.

Mašina za pranje sudova

Ograničen prostor ne mora nužno da znači i odricanje od nekih savremenih uređaja koji olakšavaju rad u kuhinji. To isto važi i kada su u pitanju sudomašine. Standardne mašine za pranje sudova su široke 60cm i isto toliko duboke. I to je ono što ćete najčešće naći u ponudi.

Međutim, baš kao i kada su u pitanju drugi kuhinjski aparati, i sudomašine se danas nude u različitim dimenzijama. Ako imate manjak prostora, potražite modele koji su široki svega 45cm. Šta više, manje sudomašine su uglavnom i nešto tiše pri radu od onih većih dimenzija.

Takođe, u zavisnosti od vaših potreba, odnosno broja članova domaćinstva i od toga koliko često kuvate, bilo da je u pitanju Whirlpool, Bosch, Electroux ili Candy sudomašina, svi proizvođači nude modele kapaciteta 6, 9, 10, 12, 14 pa čak i 16 kompleta posuđa. Naravno, one u koje može stati veći broj kompleta posuđa su i većih dimenzija.

Rashladni uređaji

Frižider je uređaj bez koga se ne može zamisliti nijedna moderna kuhinja. Danas se izrađuju frižideri u različitim veličinama baš kao i sudomašine. Mogu služiti samo za rashlađivanje namirnica ali se proizvode i kombinovani modeli sa komorama za zamrzavanje. I jedni i drugi često imaju slične funkcije. U ponudi su najzastupljeniji  frižideri širine 60cm. Međutim, ako se malo potrudite možete pronaći i one koji su široki 50cm pa i manje. Sa druge strane, ako vam širina ne predstavlja problem, ali vam je problem dubina aparata, onda možete pronaći frižidere sa dubinama od 50 pa sve do 65cm.

Isto tako, u manjim kuhinjskim prostorima od velike važnosti je i smer otvaranja vrata. Nekada će vam biti zgodnije da otvarate frižider u levu stranu jer sa desne strane možda imate neki drugi kuhinjski element koji vam neće dozvoliti da se vrata na tu stranu otvore do kraja.  Na sreću, većina novih modela dolazi sa promenljivim smerom otvaranja vrata, odnosno možete podesiti smer otvaranja. Ipak, imajte na umu da još uvek postoje i modeli koji ne nude ovu mogućnost, pa pri kupovini treba obratiti posebnu pažnju na vrata frižidera.

Još nekoliko važnih saveta za malu kuhinju

Pored instaliranja samostojećih i ugradnih uređaja, i drugi dizajnerski trikovi, koji se tiču kuhinjskog nameštaja, vam mogu pomoći da maksimalno iskoristite prostor i povećate kapacitet i funkcionalnost vaše male kuhinje.

Neka viseći elementi idu skroz do plafona. Standardni ormarići se često postavljaju tako da se ostavlja slobodan prostor između visećeg elementa i plafona. Ako ih “pustite” do plafona dobićete dodatno mesto za još jednu policu koju možete iskoristiti za ostavljanje malih kuhinjskih aparata koje ređe koristite.

Koristite svetlije ili neutralne boje. Ovo će pomoći da vaša kuhinja vizuelno izgleda veća nego što zapravo jeste. Kada su u pitanju aparati, u malu kuhinju dobro bi se uklopili uređaji od nerđajućeg čelika ili oni u beloj boji.

Zaključak

Sa sve širim izborom kuhinjskih aparata manjih dimenzija, modernog dizajna i funkcija koje ne zaostaju za modelima većih dimenzija, vaša mala kuhinja može biti podjednako lepa i funkcionalna. Osim toga, ona će imati manje radne trouglove pa će i priprema obroka biti efikasnija i jednostavnija. Zato, ako imate malu kuhinju ne brinite, uz pomoć ovih saveta i malo istraživanja na internetu ona može postati prostorija gde ćete uživati u pravom smislu te reči. 

S.S.

 

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH