ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

08.12.2015 Petnaest godina od smrti Milića od Mačve

Milić Stanković (Milić od Mačve) bio je jedan od najpoznatijih srpskih slikara 20-tog veka. Rođen je u Mačvanskom Belotiću, 3o. oktobra 1934. godine, a umro je na današnj dan pre 15 godina - 8. decembra 2000. godine u Beogradu.

Prvu samostalnu izložbu imao je 1.septembra 1959. godine u Beogradu, a u inostranstvu 1964. godine u Ženevi. Za njegovo slikarstvo bi se moglo reći da je svojstvena mešavina figurativnog nadrealizma i naivne umetnosti. Na njegovim slikama su užarene lopte i sante leda, a naročito je poznat po lebdećim balvanima koji dominiraju na njegovim slikama.

 “Tu sam na planeti, ali neuhvatljiv. Pojaviću se opet kroz dva veka”, poručivao je često umetnik, slikar neba i zemlje.

Imao je specifičan način odevanja: crni plašt, crnu naboranu beretku i štap nalik na vladičanski. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

D.Ostojić

 

MAGAZIN

31.05.2019 Светски дан без дуванa

Сваке године, 31. маја, Светска здравствена организација (СЗО) и њени партнери широм света обележавају Светски дан без дувана. Кампања има за ...

19.11.2018 Света тајна Јелеосвећења служена у Kлењу

Болује ли ко међу вама? Нека дозове презвитере црквене, и нека се моле над њим, помазавши га уљем у име ...

11.11.2018 Cvet simbol-Natalijina ramonda

Dan primirja  obeležava se nošenjem posebnog simbola, amblema. On se sastoji od cveta Natalijina ramonda koji raste na istoku Srbije, ...
 
VRH