ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

21.10.2016 Мачванска поезија у корицама вечног сећања

Антологија "Мачванска поезија" аутора Петра Берића и Драгана Јосиповића, угледала је светлост дана у августу ове године и заувек отргла од заборава стихове мачванских песника. Представља прву обимну књигу ове врсте, којом су обухваћени песници проверених вредности, добитници најпрестижнијих награда у српској књижевности. Издавач је Народна библиотека "Јанко Веселиновић", а рецензенти Драгана Бошковић Ковачевић и Драган Филиповић.

Највећи број песама песници су посветили свом завичају, периоду рата и страдања, али и мотивима мачванских пејзажа, живота на селу, љубави, природе и патриотизма.

Песмом "Крфски епитаф" ауора Владимира Станимировића, почиње епопеја поетског казивања, које ће сасвим сигурно постати део бесмртне лирике мачванских стваралаца, овенчане корицама Антологије мачванских хроничара, Берића и Јосиповића.

Песме Милорада Панића - Сурепа и Јанка Туфегџића, обележиле су период између два светска рата. Највећи број песама обилује мотивима мачванске равнице, природе, реке Дрине, њених ада и вирова, села  и љубави, а свој пун уметнички израз доживели су у песмама Боре Симића, Драгољуба Рајића, Ивана Глишића и Ивана Лолића. Песме посвећене народним легендама и предањима, митовима и филозофским размишљањима, дело су Милића од Мачве, Милете Аћимовића Ивкова и Слађане Миленковић. Патриотско осећање најјаче је изражено у песмама Милића од Мачве и Славице Јовановић, док се модерни песнички израз може срести у песмама Светлане Ерцеговчевић и Милене Савкић. Антологија обилује илустрацијама мачванског сликара Жељка Драгићевића, који је своју инспирацију налазио у свакој песми.

"Песничке метафоре, компарације и симболи, као и осећајност и топлина, посебно изражене у песмама пиосвећеним завичају, за многе ће бити откриће", записали су рецензенти. Стихови мачванских песника бдију на поетском небу завичаја, заувек отргнути од заборава у корицама вечног сећања Антологије "Мачванске поезије".

Н.Исаковић

Projekat "Mačva Info" sufinansiran je iz budžeta Opštine Bogatić - "Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva".

 

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH