ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

02.02.2017 Sve više mladih pčelara u opštini Bogatić

Pčelarstvo kao delatnost posao je koji zahteva predan rad, stalnu edukaciju i ulaganje. Preduzimanjem mera kojima se štite pčele u toku zime obezbeđuje se njihov opstanak u toku ledenih dana. Dragorad Kovačević iz Crne Bare pčelarstvom se bavi 15 godina, predsednik je udruženja pčelara „Mačva“ iz Bogatića i trenutno poseduje oko 300 košnica. Svojim pčelama pre zime obezbedio je dovoljno hrane, zaštitio ih od virusa i štetočina.

„Najbitnije od svega je da im obezbedite dobru zimnicu i su pčele zdrave. Nepotrebno je utopljavati pčele do početka februara, kada počinje leglo, pa  se tada dodaje po jedna pogača. Priča se da su u Srbiji zabeleženi veliki gubici ove zime, što je samo zbog neadekvatne ili zakasnele zaštite od varoe i virusa“, rekao je Dragorad Kovačević.

Pčele imaju značajnu  ulogu u očuvanju živog sveta, pa samim tim i čoveka, pa raduje podatak da je pčelarstvo u Srbiji u velikom usponu, kao i da je znanje naših pčelara na zavidnom nivou.  Jedan od pokazatelja je sve veći broj mladih pčelara početnika, koji sa velikim entuzijazmom ulaze u pčelarske vode.

„Prezadovoljan sam interesovanjem mladih ljudi za bavljenje pčelarstvom u opštini Bogatić, naročito poslednjih 4-5 godina. Ja se bavim i edukovanjem, pa putujem širom Srbije i uglavnom srećem starije ljude koji su dugo godina u ovom poslu. Od pčelarstva može da se živi, ali se pored meda mora angažovati i na proizvodnji polena, matičnjaka i rojeva“, dodao je Kovačević.

Udruženja pčelara „Mačva“ ove godine obeležiće 90 godina postojanja. Skroman budžet koji se opredeljuje za ovu delatnost i teško plasiranje proizvoda ne sprečava oko 50 članova ovog udruženja da napornim radom i zalaganjem svake godine dodaju poneki roj u svoje košnice, u nadi da će vek postojanja obeležiti u još većem broju.

 

 

M.Kovačević

 
 

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH