ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

10.02.2017 Rakija - Tradicionalno piće i brend

Voćarstvo je grana koja je veoma zastupljena u Mačvi, a gde rodna zemlja podari zdrave i sočne plodove, tu nastaje i dobra rakija. Nacionalno piće, sastavni je deo svakog domaćinstva, a smatra se da ima lekovita dejstva. Lekovita jeste, ali u umerenim količinama.

Mačvanski Metković poznat je po dobroj rakiji. S jeseni se ovde lože kazani lože u brojnim dvorištima i sa zadovoljstvom priprema ovaj napitak. U domaćinstvu Bore Đukića rakija se peče od davnina, dugo godina i uslužno, a sada se priprema samo za spostvene potrebe. Nagrađivana je na manifestaciji Vesela mašina, a pamte se vremena kada je prodavana širom cele Jugoslavije.

„Metkovačka rakija je jaka rakija, peče se uglavnom od šljive, u čistim sudovima i kazanu, a treba da bude i dobar majstor. Od deteta pečem rakiju sa svojim ocem, koji je naš proizvod prodavao po Bosni, Hrvatskoj i širom Srbije. Pamtim kada je nosio balon od dvadeset litara rakije u rancu na leđima i po dva balona u rukama i prodavao je po Novom Sadu, gde se uvek vraćao zadovoljnim mušterijama. Naša je rakija u flaši zatvorenoj čokovom zajedno sa pogačom nošena u goste, kod prijatelja, sudija i lekara“, rekao je Bora Đukić iz Mačvanskog Metkovića.

Novim Zakonom o jakim alkoholnim pićima, sopstvena rakija ne može na tržište pre nego što se ispoštuju propisi EU. Odredbama novog  Zakona predviđena je jednostavnija i jeftinija proizvodnja rakije i bolji položaj malih proizvođača, koji će moći legalno da je prodaju i izađu iz sive zone.

„Proizvođačima koji se bave isključivo proizvodnjom alkohola ovaj Zakon ide u prilog. Olakšavajuća okolnost je da ne moramo da imamo u radnom odnosu tehnologa, već za kontrolu kvaliteta možemo paušalno da angažujemo neku agenciju koja se time bavi. Ništa manje nije ugrožen ni privatni proizvođač koji nije u mogućnosti da registruje svoju firmu, on može svoju rakiju da proda preduzeću koje se bavi prometom, s tim što proizvod svakako mora ići na ekspertizu“, istakao je Zoran Gačić, vlasnik seoskog turističkog domaćinstva „Gačića magaza“.

Svi koji peku rakiju, moći će to i dalje da čine za sopstvene potrebe. Za prodaju i trgovinu potrebna je uredna registracija kao i prikupljena dokumentacija za proizvodnju, čuvanje, ambalažu i geografsko poreklo.

Proizvodnja rakije u Srbiji veoma je rasprostranjena i predstavlja viševekovnu tradiciju. Gotovo svaka kuća u ruralnoj sredini ima voćnjak i voće uglavnom prerađuje u najkomercijalniju voćnu prerađevinu - rakiju, pa ostaje da se vidi da li će novi Zakon doneti pozitivne ili negativne promene u budućnosti.

 

M.Kovačević

 
 

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH