ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

17.02.2017 Predstavljena Studija za toplifikaciju objekata javne namene u Bogatiću

Tim sa Rudarsko geološkog fakulteta u Beogradu, prof. dr Dejan Milenić i dr Ana Vranješ, predstavili su danas u Bogatiću  Studiju mogućnosti korišćenja hidrogeotermalne energije za potrebe daljinskog grejanja objekata javne namene u Bogatiću. Studija je urađena zbog sagledavanja mogućnosti instalacije geotermalnog daljinskog sistema grejanja na području naselja Bogatić, a u cilju koncipiranja optimalnog i finansijski prihvatljivog rešenja,  predmet studije bila su tri elementa sistema: resurs, termotehničke instalacije sa toplovodnom mrežom  i korisnici. Troškovi izgradnje toplovodne mreže iznosiće 596.100,00 eura, a realizacijom projekta na sistem će biti priključeni objekti PU “Slava Ković”, OŠ “Mika Mitrović”, Mačvanske srednje škole, Opštine, Centra za socijalni rad, Osnovnog suda , JKP-a i Policijske stanice.

“Geotermalni potencijal  na teritoriji opštine Bogatić prvi put je utvrđen još 1984. godine i sada, više od trideset godina kasnije sve se ponovo vraća na Rudarsko geološki fakultet. U studiji smo pošli od toga u kakvom su stanju objekti javne namene, uporedili gubitke, dobitke i veličine prostora koji se zagreva. Tehno-ekonomskom analizom utvrdili smo da se ovim projektom značajno mogu smanjiti dosadašnji troškovi grejanja. Proverili smo raspoložive količine iz bušotine i odlučili se za izvor BB1, koji se nalazi u gradskoj zoni i utvrdili da sa njega možemo da dobijemo količinu vode, koja je limitirana na  temperaturu od 20⁰C, dok ostaje mogućnost da nakon prolaska kroz sve sisteme izmenjivača zadržimo protok od 25l u sekundi sa 55⁰C za neke druge namene”, izjavio je prof. dr Dejan Milenić.

Opština Bogatić jedna je od tri koja je 2012. godine, na osnovu tadašnje studije izvodljivosti Ministarstva energetike i zaštite životne sredine, ušla u izbor za finansiranje toplifikacije javnih ustanova iz sredstava Evropske Unije. Godinu dana kasnije urađena je sanacija bušotine BB1 u Bogatiću, a potom su stvoreni preduslovi za JKP “Bogatić” da četiri puta godišnje vrši merenja  temperature i pritiska na bušotini.

“Prezentacijom  Studije načinili smo ključni korak ka konačnoj realizaciji ovog projekta. Ostalo je da se uradi idejno rešenje i obezbede lokacijski uslovi, pošto nema više ni administrativnih ni finansijskih problema da se ovaj projekat realizuje”, rekao je Nenad Beserovac, predsednik opštine Bogatić.

Prezentaciju je držala dr Ana Vranješ, autor studije koja je ovom prilikom predstavila  koncepciju i metodologiju istraživanja.  Prema izvedenoj  višeparametarskoj analizi predlaže se izvođenje otvorenog geotermalnog sistema daljinskog grejanja navedenih objekata sa izvora BB 1 u ulici Narodnog fronta u Bogatiću.

“Potvrđena je pretpostavka da ovaj resurs može da se sprovede nameni I izvrši supstitucija u navedenim javnim objektima.Urađeno je idejno rešenje distribucije geotermalne energije iz bunara do svakog objekta, izvršeni hidraulički proračuni, definisan i dimenzionisan cevovodni toplovod, kao i oprema i podstanice koje treba da budu instalirane. Sledeća faza je izrada projektne dokumentacije i odabir modela investiranja za realizaciju”, navela je dr Ana Vranješ.

Prezentaciji su pored rukovodstva Opštine prisustvovali direktori javnih ustanova koje su predviđene za toplifikaciju.

 

 

M.Kovačević

 
 

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH