ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

28.06.2017 Procena štete od grada - Komisija u Belotiću i Metkoviću

Nakon nevremena koje je prošle nedelje zadesilo Mačvu i grada koji je potukao potese u Belotiću i Metkoviću, iz Odeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj Opštine Bogatić  pozvali su poljoprivredne proizvođače da prijave štetu na svojim parcelama. Opštinska uprava donela je rešenje o formiranju komisije koja od juče na terenu proverava navode u podnetim prijavama i vrši procenu štete.

„Do ovog trenutka podneto je oko 75 zahteva, a procenjuje se da je nevremenom zahvaćen atar površine 120-150 hektara. Najveća oštećenja do sada su zabeležena na  povrtarstvu, bostanu, paprici i paradajzu. Ima oštećenja i na kukuruzu, ali je on trenutno u fazi oporavka i ima moć regeneracije, gde isteravaju nove liske i metliča se“, rekao je Siniša Babić iz Odeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj Opštine Bogatić.

Grad je u Belotiću i Metkoviću  omlatio pšenicu, voće i povrće, isekao kukuruz i obrao za koji dan skoro zrele lubenice. Retko ko od proizvođača koji su pretrpeli štetu od nevremena ima osigurane useve, pa im ova odluka lokalne samouprave svakako ide u korist. Kažu da se nadaju da će i u budućnosti država umeti da stane iza svog seljaka, jer je svaka podrška dobrodošla.

„Nas je zadesilo nezapamćeno nevreme, ne znamo ni mi šta se odigralo preko noći, neko je očigledno zatajio i trebalo bi da snosi posledice. Obrađujem oko 60 hektara zemlje, a ovde u ovom ataru imam oko 23 hektara, od povrća do žita i kukuruza, soje i ječma. Ječam mi je ovde pored bostana, nema šta da se vrše. Nadam se da će država konačno malo pogledati i nas. Savetodavna služba je izašla na teren, ali očekujemo da ne ostane sve na rečima i obećanjima“, izjavio je Milan Popović, poljoprivredni proizvođač.

Komisija će po završetku posla procene će dostaviti Opštinskom veću i predsedniku, koji će doneti odluku o nadoknadi štete. Očekuje se da će rešenja biti doneta u narednih 10 do 15 dana.

 

 

M.K.

 

"Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva".....         

Projekat "Mačva Info" u 2017.god.sufinansiran je iz budžeta Opštine Bogatić od 01.januara do 30.juna 2017.god.

 
 

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH