ImpresumUslovi korišćenjaMarketingKontakt

Građani reporteri

29.06.2017 Položeni venci palim borcima na spomen kompleksu Bubanja u Glušcima

U  spomen kompleksu „Bubanja“ u Glušcima održana je ceremonija polaganja venaca na spomenik izginulim ratnicima - nosiocima partizanske spomenice od 1941-1945. godine. Predstavnici  boračkih organizacija i posetioci obeležili su 72. godišnjicu od pobede nad fašizmom i 76 godina od održavanja okružne partijske konferencije. Prisutne je pozdravio predsednik Opštine Bogatić Nenad Beserovac, a značaj antifašističke borbe i sećanja na pale borce istakao je predsednik Opštinskog odbora SUBNOR-a, Mioljub Josipović.

“Pre dve godine boračka organizacija opštine Bogatić pokrenula je inicijativu da se vrati proslava na Bubanju, jer je ovde na ovom mestu Srbija rekla “sloboda”. Mačvani imaju čime da se ponose i o tome treba da učimo mlade naraštaje, da znaju da su im preci bili za ponos”, rekao je Josipović.

Na današnji dan 29. juna 1941. godine održana je Okružna partijska konferencija. Nakon formiranja Mačvanskog partizanskog odreda 15. jula iste godine, usledile su borbe protiv okupatora i prva oružana akcija koja je rezultirala oslobađanjem Bogatića 7. avgusta 1941. godine, napadom na zgradu Sreskog načelništva.

Prisutnima su se obratili i predsednik MZ Glušci, Anđelko Uglješić,  potpredsednik pokrajinskog SUBNOR-a i predsednik Gradskog odbora SUBNOR Sremske Mitrovice, Rade Korica - Bata i Vladimir Ninković, predsednik  Mačvanskog okružnog odbora SUBNOR-a.

“Ovo bi trebalo da bude čas istorije za učenike, a događaj na Bubanji bio je inicijalni i podstakao je narod da ustane protiv fašističkog okupatora. Naša je dužnost da obeležavamo datume i sećamo se ljudi koji su živote da li za slobodu. Malo je poznato da je ceo ovaj partizanski odred nastradao je u prvoj godini rata. Edukovanje kroz škole mladih generacija je jedan od naših prioritetnih zadataka, jer ko ne zna svoju istoriju nema ni budućnost”, izjavio je Vladimir Ninković.

Vence na spomen kompleks položili su delegacije opštine Bogatić i Mesne zajednice Glušci, delegacije SUBNOR-a iz Bogatića, Sremske Mitrovice, Rume, Šapca i Jarka i predstavnici organizacije Ratnih vojnih invalida Bogatić.

 

M.K.

"Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva".....         

Projekat "Mačva Info" u 2017.god.sufinansiran je iz budžeta Opštine Bogatić od 01.januara do 30.juna 2017.god.

 
 

MAGAZIN

12.03.2022 Народно позориште:Одржана прва премијера драме Синише Kовачевића „Године врана“

Прва од две премијере представе „Године врана“, по тексту и у режији Синише Kовачевића, која се дешава током окупације и ...

03.05.2021 Књига „Слика једног краја“ Радомира Поповића и Бранислава Станковића - Историја Мачве кроз фотографије

Из штампе је недавно изашла књига „Слике једног краја“, историчара Радомира Поповића и Бранислава Станковића. У овом несвакидашњем издању аутори ...

14.02.2021 Драган Петровић Драги: Сцена је уточиште, духовни мир, љубав!

Поникао у расаднику талената на сцени аматерског позоришта у Богатићу, након четири године марљивог рада и труда, овог пролећа, основне ...
 
VRH